Tíz, a szlovák nyelvű egészségügyi menedzser mesterképzést elvégző hallgató vehette át diplomáját az Egészségügyi Közszolgálati Karon dr. Gaál Péter dékántól és Jana Cervenakovától, a pozsonyi Health Management Academy igazgatójától.

RS27212_KA-20150116-IMG_2817-scrA kétnyelvű, angol-szlovák ünnepségen dr. Szócska Miklós, az EKK Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) igazgatója megköszönte, hogy a most végzettek vállalták a kihívást és részt vettek a programban, mely a szlovák kollégákkal való jó együttműködés eredménye. Az igazgató beszédében kitért az egyetem névadójára, Semmelweis Ignácra, az aszeptikus prevenció felfedezőjére. Mint fogalmazott, Semmelweis nagy újító és a közegészségügy elkötelezett híve volt – az egyetem orvostudományi része így őrzi a névadó örökségét. Az EMK számára ezen felül Semmelweis öröksége azt is jelenti egyebek mellett, hogy sikeresnek kell lennünk a változásmenedzsmentben – mutatott rá az igazgató.

RS27248_KA-20150116-IMG_2935-scrDr. Szócska Miklós kiemelte: fontos, hogy a most végzettek visszatérve munkahelyükre osszák meg a tapasztalataikat kollégáikkal és vonják be őket a tanultak nyomán elindított új kezdeményezésekbe. Az egészségpolitika, az egészségügyi rendszer menedzselése nagyon aktuális és nehéz kérdés itthon és világszerte is, így biztos nem hoztak rossz döntést azok, akik elköteleződtek emellett – mondta az igazgató.

RS27245_KA-20150116-IMG_2924-scrDr. Gaál Péter, a kar dékánja emlékeztetett arra, hogy a mostani a második végzős évfolyam a pozsonyi Health Management Academy-vel közös képzésen. Ez is mutatja, hogy nem hirtelen fellángolás volt a program elindítása, hanem biztos alapokra épült. A dékán kitért arra is, hogy már a menedzserképzés elindításakor is az volt az elképzelésük, hogy a szomszédos országokban dolgozó kollégákat is elérjék és együtt valósítsák meg a missziójukat. 

RS27253_KA-20150116-IMG_2951-scrA hasonló rendszerből, hasonló problémák erednek, melyekre együtt hatékonyabb válaszok találhatók. A programban megszerzett tudás fontos összetevője annak, hogy jobbá váljék az egészségügyi rendszer – hangsúlyozta a dékán.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.