A Harmadik Európai Egészségügyi Program (2014–2020) a tagállamok egészségügyi kezdeményezéseit 18,6 millió eurós társfinanszírozással támogatja azáltal, hogy úgynevezett együttes fellépések (Joint Actions) keretében történő együttműködésre ösztönöz. Ezek az együttműködések várhatóan 2015-től kezdődően valósulnak meg nyolc, az Európai Unió számára kulcsfontosságú egészségpolitikai prioritási területen.

A kiemelt témakörök egyik eleme a ritka betegségekkel kapcsolatos európai információs adatbázis létrehozása és fejlesztése, melyhez dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes vezetésével csatlakozik az egyetem. Emellett az e-Egészségügyi Hálózat támogatása kap hangsúlyos szerepet, melyben a Semmelweis Egyetem részvételét dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója koordinálja.

Az Európai Bizottság valamennyi uniós tagállam felelős hatósága számára meghívólevelet küldött, melyben felkéri őket a részt vevő nemzeti intézmények megnevezésére. Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma átlátható kiválasztási folyamat útján jelölte ki a részvételre jogosult intézményeket. A Ritka Betegségek Együttes Fellépést megvalósító közel ötvenfős partnerségben a Semmelweis Egyetem mellett még két magyar intézmény, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI), valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesz részt. Az eHealth Együttes Fellépés csaknem 35 fős konzorciumába az EMMI két magyar jelöltet – a Semmelweis Egyetemet és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) -nominált.

A tagállamok által közösen megvalósított együttes fellépések olyan egyértelmű hozzáadott értéket képviselő projektek, amelyek mind technikai, mind pedig politikai szempontból is európai dimenzióval rendelkeznek.

Baksa Kinga, SE Innovációs Központ

3rd_health_1