RS14939_Balassa 1866-scrBalassa János születésének kétszázadik évfordulójára emlékeztek a Semmelweis Egyetem róla elnevezett kollégiumában. Az ünnepségen részt vettek a tudós leszármazottai is.

Dr. Szél Ágoston az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy Balassa János az egyetem névadójának kortársa volt, mégis lényegesen kevesebb szó esik róla, mint Semmelweis Ignácról, pedig érdemes lenne gyakrabban feleleveníteni a munkásságát. Az életművéből példaként említette a laparotómiát, az éternarkózist, a hasi sérv műtéti megoldásait, a hólyagkő műtétet, plasztikai műtéteket, a gipszkötés bevezetését, és ő volt a magyar orvosi szaknyelv egyik apostola is.Balassa János 200 éves ünnepi megemlékezése a Balassa János kollégiumban
A rektor hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem komolyan veszi Balassa János emlékének ápolását, munkásságából pedig mindenképpen meríthetünk. Kiemelte, aki orvoslásra adja a fejét, annak egészen biztos, hogy egy különleges mentalitással kell rendelkeznie: saját egyéni gondjait, életét mindenképpen háttérbe kell szorítania a betegei javára. „Azt kívánom önöknek, hogy ezt ne felejtsék el, a beteg az első. Kívánom, hogy legyenek jó orvosok!” – mondta az ünnepségen részt vevő kollégistáknak dr. Szél Ágoston.

Dr. Godó Ferenc főigazgató arról beszélt, hogy Balassa János élete és munkássása mit üzen a mai fiatal orvosoknak. Korányi Frigyest idézte, aki annak idején a tudós gyászbeszédét mondta: „hazaszeretete megingathatatlan volt, magyarul beszélt, magyar jellemű életet élt, Magyarországgal érzett, tett és küzdött minden viszonyok között, s mint a Fácán-vendéglőasztalánál baráti körben tréfás éllel mondott: Balassa János 200 éves ünnepi megemlékezése a Balassa János kollégiumbanHungarus sum, hungari nihil a me alienum puto (magyar vagyok és semmitől nem idegenkedem ami magyar) azt lelkéből mondta és lelkületét tükrözte. Ez és ilyen volt Balassa János s legyen emlékezete minden időben vezércsillaga mindazon ifjú és érett kartársainknak, akik szellemi téren előre törekszenek, képességeiket a tudománynak, humanizmusnak és hazájuknak szentelik” – zárta beszédét.

Az ünnepségen a Balassa Kollégium diákjai mutatták be részletesen a tudós életét és munkásságát, zárásul pedig a résztvevők emléklapot kaptak.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

4kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.