RS15300_KA-20140414-IMG_8303-fidy-judit-70-szuletesnap-scr„Biomolekuláris szerkezet, dinamika és kölcsönhatások” címmel tartottak szimpóziumot dr. Fidy Judit, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi tanára születésnapja alkalmából az Elméleti Orvostudományi Központban.

A tudományos ülés elnöke, dr. Závodszky Péter (MTA TTK Enzimológiai Intézet) a program megnyitásaként egy Széchenyi István idézetre utalva úgy fogalmazott: dr. Fidy Judit évtizedeken át jól és példamutatóan tette a dolgát, és ha most visszanéz, láthatja a tanítványok sorát és a tudományos eredmények halmazát. Sokat mond életpályájáról az is, hogy sokan és sokfelől jöttünk el a köszöntésre – tette hozzá, majd felolvasta az MTA Fizikai Tudományok Osztálya elnökének köszöntését. Ebben dr. Sólyom Jenő azt emelte ki, hogy nemcsak fizikus diplomája miatt tartja dr. Fidy Juditot a fizikus közösséghez tartozónak, hanem munkássága miatt is, amely legalább annyira kötődik a fizikához, mint a biológiához.

RS15289_KA-20140414-IMG_8333-fidy-judit-70-szuletesnap-scrDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy orvostanhallgatóként egyik első gyakorlatvezetője volt az akkor tanársegédként tevékenykedő dr. Fidy Judit. Az egész tanszék munkájára jellemző volt a példaértékű oktatói munka, olyan stílusban adták át az orvosi biofizikai ismereteket, hogy a lelkesedés átragadt a hallgatókra – elevenítette fel a rektor, aki többek között egy Exupéry idézettel köszöntötte az ünnepeltet, aki – mint megjegyezte – sikerekben gazdag életúttal bír, amelyet látható öröm és teremtő erő jellemez. „Az ünnep az ünnepi előkészületek megkoronázása, az ünnep az elért hegycsúcs a fáradságos út után, az ünnep a gyémánt megszerzése, amikor végre lehetőséged nyílik rá, hogy kiszabadítsd a földből, az ünnep a háborút megkoronázó győzelem…” – idézte dr. Szél Ágoston a francia író szavait.

Dr. Karádi István, az Általános Orvostudományi Kar volt dékánja szintén felelevenítette személyes emlékeit is az ünnepeltről, majd utalt arra, hogy dr. Fidy Judit frissen végzett fizikusként a Csepeli Fémműveknél tett rövid kitérő után 1971-ben került a Semmelweis Egyetemre, ahol „kiteljesedhetett az az alkotó elme, mely megadatott számára”. Kiemelte egyebek mellett a párizsi és a philadelphiai évek jelentőségét, hiszen – mint fogalmazott – egy-egy külföldi tanulmányút évtizedekre olyan erőt ad, amiből táplálkozni lehet.

RS15282_KA-20140414-IMG_8361-fidy-judit-70-szuletesnap-scrDr. Karádi István végezetül Müller Péter  idézetét ajánlotta az ünneplők, és azon belül is elsősorban a férfiak figyelmében: „Az erőt a nőktől várjuk. Lehetőleg úgy, hogy észre se vegyük. Finoman, okosan, ravaszul, tapintatosan adjatok erőt nekünk – ne sérüljön a gőgünk és a felsőbbrendűség-tudatunk. Így élünk, sajnos.”

A szimpóziumon előadást tartott dr. Herényi Levente (SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet), dr. Ovádi Judit (MTA TTK Enzimológiai Intézet), dr. Nyitrai Miklós (PTE Biofizikai Intézet), dr. Ormos Pál (MTA Szegedi Biológiai Központ), dr. Szöllősi János (DE Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet), valamint dr. Kellermayer Miklós a SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója.

Dr. Fidy Judit immár több mint negyven éve a Semmelweis Egyetem munkatársa. 1982-85 között a Nukleoprotein Labor vezetője volt, majd 1992-től pályázati támogatásokra alapozva létrehozta és műszerekkel felszerelte a Lumineszencia spektroszkópiai és fehérjeszerkezet vizsgáló labort. 1993 és 99 között a Semmelweis Egyetem Biofizikai Intézetének igazgatóhelyettese, majd 1999-től csaknem tíz éven át tanszékvezetője. Igazgatói működése alatt további jelentős műszerfejlesztések és beruházások történtek, amelyek elsősorban a molekuláris biofizika, a nagyfelbontású spektroszkópia és fehérje-dinamika tudományos területeit érintették.

RS15279_KA-20140414-IMG_8370-fidy-judit-70-szuletesnap-scrJelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, több évet töltött Párizsban és Philadelphiában. Kutatásaiban molekuláris biofizikai témákkal foglalkozott. Eredményes munkakapcsolatokat épített ki és tartott fenn a University of Pennsylvania (Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Biophysics), a TUM (Freising, Németország) Lehrstuhl für Physik, valamint az észtországi Fizikai Intézet (Tartu) kutatóival fehérjedinamikai témák vizsgálatában. A University of Pennsylvania 1989-ben „Adjunct Professor” címmel tüntette ki. Külföldi kapcsolatai munkatársai és a doktori képzésben részt vevő hallgatói tudományos továbbképzését is eredményesen szolgálták.

Jelenleg emeritus professzorként a DNS hibajavításban szerepet játszó fehérjék funkcióihoz kapcsolódó konformációs feltételek és a konformációs dinamika szerepét tanulmányozza kísérleti (lumineszcencia spektroszkópia, nyomás-perturbáció, lézer-csipesz, AFM stb.) módszerekkel.

Oktatási tevékenységével kapcsolatban kiemelendő, hogy az elsők között kapcsolódott be a PhD-képzésbe a molekuláris biofizika témakörön belüli tudósképzés érdekében. Témavezetésével munkacsoportjában 12 doktori fokozat született. A graduális képzésben kezdeményezte, hogy nagyobb hangsúllyal és klinikus professzorok bevonásával oktassák a képalkotó diagnosztika módszereit, ami megteremtette egy új tantárgy bevezetésének alapjait. Az ország többi orvosképző biofizikai intézetével együttműködésben vezető szerkesztője volt az először 2006-ban megjelent új Orvosi Biofizika tankönyvnek.

Dr. Fidy Judit az MTA Biofizikai Bizottságának tagja, 2002-2008-ig társelnöke volt. A Magyar Biofizikai Társaság és az Amerikai Biofizikai Társaság tagja. A Magyar Biofizikai Társaságon belül kezdeményezte 1993-ban a Molekuláris Biofizika szekció létrehozását. A ma már 100 tagú szekciónak a közelmúltig elnöke volt. Idén márciusban Pro Universitate-díjjal tüntették ki.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.