Háromnapos Tudományos Diákköri Konferencián mérhették össze elméleti és gyakorlati tudásukat a Semmelweis Egyetem hallgatói, akik egyben kutatási eredményeiket is megoszthatták egymással. A nemzetközi orvos-, fogorvos- és gyógyszerésztudományi konferencián 358 előadás hangzott el nem csak magyar nyelven: 16 egyetemről érkeztek külföldi hallgatók, akik 58 prezentációval tették színesebbé az eseményt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben.

RS14684_KA-20140402-IMG_5409-tdk-megnyito-net-scr„A TDK egyetemünk számára meghatározó jelentőségű, hiszen akik ma előadnak, intézményünk, sőt országunk jövőjét jelentik. A tudományos potenciál, amire a Semmelweis Egyetem büszke, a TDK munkával indul, sokan vannak ugyanis, akik első alkalommal tartanak most nyilvános előadást” – kezdte köszöntőjét dr. Szél Ágoston a megnyitón. A Semmelweis Egyetem rektora emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapban több alkalommal, így a Korányi Tudományos Fórumon, a Semmelweis Tavaszi Fesztivál eseményein és a Medikus Kupán is bizonyíthattak a legjobb hallgatók a tudományterületek mellett a művészetekben vagy akár a sportban. Az elért teljesítmények a befektetett energiát tükrözik vissza – mondta a rektor, aki a TDK munka praktikus jelentőségének nevezte, hogy az a hallgató, aki ezt komolyan veszi, már diplomája átvételekor elegendő tudományos közleménnyel rendelkezhet a PhD-képzéshez. Dr. Szél Ágoston végül Diderot-t idézte: „a természet megfigyelésében állhatatosságra, az elmélkedésben mélységre, a kísérletezésben pontosságra van szükség.”

RS14674_KA-20140402-IMG_5472-tdk-megnyito-net-scrDr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke kiemelte: a tavalyi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) a Semmelweis Egyetem volt a legsikeresebb, hallgatói 22 első, 23 második, 8 harmadik helyezést és 25 különdíjat vehettek át. „Ez alapján bizton állíthatom, hogy az idei konferencia is sikeres lesz” – tette hozzá a professzor, aki szerint az eddig elért eredmények legfőképpen a Semmelweis Egyetem tudományos műhelyeinek folyamatos magas szintű munkájának köszönhetők. „Idén is tovább erősödnek nemzetközi kapcsolataink: 8 ország 16 egyetemének hallgatói vesznek részt rendezvényünkön” – fejtette ki dr. Merkely Béla. Az elnök az esemény mottójával, Széchenyi István szavaival zárta beszédét: „a tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.”

A köszöntők után dr. Szél Ágoston és dr. Merkely Béla átadták a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő és a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei díjakat, illetve az elsőszerzős publikációért járó elismeréseket, valamint a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákkörének kiemelt támogatója címet.

RS14639_KA-20140402-IMG_5606-tdk-megnyito-net-scr

A TDK nyitó előadását a hagyományokhoz híven a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő cím egyik kitüntetettje tartotta. Dr. Radák Zsolt, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja „Igaza volt Darwinnak, hogy a fitt tovább él?” című előadásából kiderült:  a testmozgás, főként a futás mindig része volt az ember fejlődésének és ehhez igazodott a genetikája is. A modern életmód azonban drasztikusan csökkentette a testmozgás gyakoriságát, ami számos betegség kiváltó tényezőjeként lépett fel. „A testedzés tehát nemcsak az ember fejlődése, de fennmaradása és egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen” – összegzett dr. Radák Zsolt.

A Tudományos Diákköri Tanács újító kezdeményezésére idén először a hallgatók gyakorlati tudásukat is bizonyíthatták: a Sebészeti és a Fogászati Gyakorlati Versenyen egyénileg, a Kabay János Gyógyszerészeti Gyakorlati Versenyen pedig 3-5 fős csapatokban indulhattak. A TDK legjobbjai a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián is részt vehetnek, aminek Orvos és Egészségtudományi Szekcióját legközelebb, 2015-ben a Semmelweis Egyetem rendezheti.

Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő:

  • Dr. Mátyus Péter (Szerves Vegytani Intézet)
  • Dr. Radák Zsolt (Testnevelési és Sporttudományi Kar)
  • Soósné dr. Kiss Zsuzsanna (Egészségfejlesztési és Klinikai Módszertani Intézet)
  • Dr. Szijártó Attila (I. sz. Sebészeti Klinika)
  • Dr. Törő Klára Andrea (Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet)
  • Dr. Windisch Péter (Parodontológiai Klinika)

Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse:

  • Dr. Balogh Réka, GYTK (Témavezető: dr. Béni Szabolcs)
  • Dr. Orosz Ádám Péter, GYTK (Témavezető: dr. Csík Gabriella)
  • Dr. Herczeg Kata, ÁOK (Témavezető: dr. Voszka István)
  • Dr. Trimmel Bálint, FOK (Témavezető: dr. Varga Gábor)
  • Dr. Ágg Bence Károly, ÁOK (Témavezető: dr. Szabolcs Zoltán)
  • Dr. Gáti Endre, ÁOK (Témavezetők: dr. Harsányi László, dr. Nemeskéri Ágnes)
  • Dr. Haraszti Réka Ágnes, ÁOK (Témavezetők: dr. Káldi Krisztina, dr. Kempler Péter, dr. Salavecz Gyöngyvér)
  • Dr. Németh Balázs Tamás, ÁOK (Témavezető: dr. Radovits Tamás)
  • Dr. Sydó Nóra, ÁOK (Témavezetők: dr. Kiss Orsolya, dr. Merkely Béla)
  • Dr. Czigány Zoltán, ÁOK (Témavezető: dr. Szijártó Attila)

2013-ban elsőszerzős publikáció:

  • Molnár István (Dr. Szalai István diákköröse)
  • Gaál Anikó (Dr. Szoboszlai Norbert diákköröse)
  • Dr. Orosz Ádám Péter (Dr. Csík Gabriella diákköröse)
  • Benke Kálmán (Dr. Szabolcs Zoltán diákköröse)
  • Dr. Haraszti Réka Ágnes (Dr. Káldi Krisztina diákköröse)

A Semmelweis Egyetem Tudományos Diákkörének kiemelt támogatója cím:

Richter Gedeon Nyrt.

A 2014-es TDK díjazottak listája az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.