RS9185_20131129-IMG_9245-szilvasi-istvan-pajzsmirigy-vizsgalat-scr (1)A European Association of Nuclear Medicine (EANM) vezetőségétől magas rangú kitüntetést vehetett át dr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Tanszékének munkatársa, a Honvédkórház osztályvezető főorvosa, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozatának vezetője. A szervezet lyoni kongresszusán a professzor közel húszéves, nemzetközi továbbképzést aktívan szervező munkáját ismerték el.

Dr. Szilvási István javaslatára 1994-ben Budapesten szervezték meg először azt a kelet-közép-európai továbbképző kurzust, ami egyben a European School of Nuclear Medicine (ESNM) megszületését jelentette. A kezdeményező elmondása szerint erre azért volt szükség, mert egy kezdő szakorvos számára általában nehezen megoldható a költséges nemzetközi kongresszusokon való részvétel.

A professzor ezt követően közel húsz éven keresztül volt szervezője a továbbképzéseknek, melyek során évente háromszor, alkalmanként mintegy 50–60 fiatal kapott kétnapos intenzív oktatást a legnagyobb tapasztalattal rendelkező európai előadóktól, a szemináriumoknak pedig mindig más és más ország adott helyszínt. Azt is elérte, hogy a résztvevők csak névleges hozzájárulást fizessenek, mert költségeiket az európai szervezet fedezi. Néhány évvel ezelőtt elindította az izotóp asszisztensek, majd a nukleáris medicinában dolgozó fizikusok továbbképző kurzusait is. Dr. Szilvási István – minden vállalásnak eleget téve – 2013-ban elköszönt feladatától és átadta helyét utódjának.

kituntetes

Az EANM 26. kongresszusát tartotta 2013 októberében, a lyoni rendezvényen közel ötezer szakember vett részt szerte a világból. A megnyitó plenáris ülésen a nukleáris medicina európai szakemberei között – a folyamatos továbbképzés jelentőségéről szólva – elhangzott, hogy a molekuláris biológia fejlődése új lehetőségeket, személyre szabott terápiákat jelent, így a betegek érdeke is, hogy a nukleáris medicina módszerei nagyobb teret nyerjenek a diagnosztikában és a kezelésben.

Mozer Mária

Portré fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.