2013. november 29-én egész napos program keretében járta körbe a máj-, epeúti és hasnyálmirigy-sebészet aktualitásait az I. sz. Sebészeti Klinika által rendezett tudományos ülés a Magyar Tudomány Ünnepe 2013 rendezvénysorozat keretében a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében.

TulassayA „Kísérletes, molekuláris-biológiai és klinikai fejlesztési irányok a hepato-pancreato-biliaris sebészetben” című előadás-sorozatot a MTA Orvosi Osztálya nevében dr. Tulassay Tivadar akadémikus nyitotta meg. A professzor a modern sebészet dichotómiájaként említette, hogy manapság az igényes, magas színvonalú sebészi gyógyító munka nem nélkülözheti a tudományos elmélyültséget, ami éppúgy jelenthet kísérleti műtéti tevékenységet, mint akár például a társszakmákkal közösen végzett szubcelluláris szintű vizsgálatokat. Szakmai karrier e kettősség nélkül ma már nem építhető. Az azért persze nem árt, ha a tudós sebész operálni is tud – zárta megnyitóját Tulassay professzor.

Dr. Harsányi László, az I. Sebészeti Klinika igazgatója azzal a bevezető gondolattal köszöntötte az előadókat, hogy a klinikai – és különösen az operatív – szakmák jövője a kooperációban és adaptációban van. A társszakmák folyamatos együttműködése a fejlődés legfontosabb záloga, s a fejlesztések egyik leghatékonyabb technikája pedig a határterületi eredmények adaptálása a klinikumba.

A délelőtti előadások központi témája a máj iszkémiás-reperfúziós károsodásának kérdésköre, illetőleg az iszkémia-tűrő képesség fokozásának lehetősége volt. Ezen a területen a klinika kísérletes és sebészi munkája a nemzetközi élvonalban van, éppen ezért lett ez az egyik főtémája az Európai Kísérletes Sebészeti Társaság (ESSR) 2014. évi, Budapesten tartandó kongresszusának is.

kupcsulikDr. Szijártó Attila adjunktus, az ESSR-2014 elnöke a Janus-arcú máj-iszkémiáról tartott előadása után dr. Kupcsulik Péter professzor a májdaganatok sebészetének evolúcióját, az indukált májregenerációnak a májsebészet fejlődésére gyakorolt hatását egészen a görög mitológiáig, Prométeusz legendájáig visszavezetve vázolta fel. Dr. Szűcs Ákos egyetemi tanársegéd, valamint dr. Kiss András egyetemi docens (II. Pathológiai Intézet) és dr. Kóbori László (Transzplantációs és Sebészeti Klinika) professzor előadásai folyamatban lévő, molekuláris szintű vizsgálati együttműködéseket mutattak be.

A délutáni programban pankreatológiai előadások hangzottak el. Az ülés első részében azonban először 75. születésnapján köszöntötték dr. Flautner Lajos professzort, a klinika korábbi igazgatóját, a korszerű hasnyálmirigy-sebészet kiemelkedő személyiségét. Harsányi László elődje egyéniségének talán legjellemzőbb jelzőjeként az eleganciát emelte ki, ami Flautner professzort emberi-sebészi mivoltában éppúgy jellemezte és jellemzi, amiképpen visszavonulása és „pályamódosítása” is példamutató: képes volt a szikét végleg letenni, és mostanában inkább irodalmi babérokra tör. Az elmúlt években több könyve jelent meg. Flautner professzort tanítványai és barátai is köszöntötték: dr. Tihanyi Tibor professzor egy négy évtizedes szakmai-emberi barátság emlékeit idézte, míg dr. Pulay István docens diáin saját rajzai segítségével elevenítette fel a klinika közös múltját.

A szakmai előadók sorában elsőként Ake Andren-Sandberg professzor, a Karolinska Egyetem pankreász-sebészetének vezetője tartott előadást „The edges of clinical pancreatology today” címmel. Ez az előadás is arról győzte meg a jelenlévőket, hogy a sebészet ma már sokkal több, mint csupán virtuóz manualitás, vagy döntési sémákban, begyakorolt automatizmusokban, pláne az embert helyettesítő robotokban való gondolkodás.

A továbbiakban a tumorok morfológiai és genetikai heterogenitásától sebésztechnikai kérdéseken át a ritka pankreász-daganatok kezeléséig változatos témákról esett szó, dr. Borka Katalin (II. Pathológiai Intézet), dr. Hegyi Péter professzor (Szeged), dr. Oláh Attila professzor (Győr), valamint a Sebészeti Klinikáról dr. Nehéz László adjunktus és dr. Tihanyi Balázs tanársegéd előadásaiban.

MM

Forrás (képek és szöveg): I. Sz. Sebészeti Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.