November 10-én egyetemisták, főiskolások együtt futnak oktatóikkal félmaratont (21 km), illetve egy rövidebb, 6 kilométeres távot a „Tudás Útja” futóversenyen. A budapesti egyetemeket összekötő futáson várhatóan részt vesz Martinek János olimpikon és Kropkó Péter ironman. A tervek szerint elindul a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Szél Ágoston is, aki immár hagyományos részvevője a versenynek, ezzel is példát mutatva a hallgatóknak, munkatársaknak. Előre láthatóan rajthoz áll még az egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) dékánja, dr. Radák Zsolt és Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója is.

tudas_utja_rektor_webA verseny 11 órakor a Semmelweis Egyetem (NET) Nagyvárad téri Elméleti Tömbtől rajtol, a rövidebb 6 kilométeres „Akadémiai 6-os” táv a Magyar Tudományos Akadémia elé érkezik.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Tudás Útja futóverseny neve onnan ered, hogy útvonala a budapesti kampuszok mentén halad, mintegy jelképesen összekötve azokat. Az esemény egyben egyetemi-főiskolai országos félmaraton bajnokság (MEFOB) is.

A 21 kilométeres klasszikus távon és a 6 kilométeres „Akadémiai 6-os”, úgynevezett példamutató futáson bárki részt vehet, nem csak a felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói. A rendező Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar és a szervezést koordináló Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) célja az, hogy mindenkinek lehetőséget adjon az egészséges sportolásra és felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszeres futás nemcsak fogyaszt és növeli az állóképességet, hanem feltölti a szervezetet oxigénnel. Jó hatással van a vérkeringésre, serkenti az izmok és az agy vérellátását is, így javítja a koncentrálóképességet. A rendszeresen futással megelőzhetők például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatos megbetegedések, kimutathatóan csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. A hosszú távú futás (min. 40-80 perc) endorphint szabadít fel a szervezetben, ami boldogságérzetet okoz, így jótékony hatással van a szorongásra és enyhíti a stresszt. Ráadásul tömegek számára elérhető sport, mely gyakorlásához nem kell nagy összeget beruházni.

Időpont: 2013. november 10. vasárnap
Helyszín: Budapest, Nagyvárad tér 4. (NET)

Program:
10:30 MEGNYITÓ
10:45 BEMELEGÍTÉS
11:00 RAJT
14:15 DÍJÁTADÁS

Bővebb információ, nevezés: www.tudasutja.hu
Az eseményen örömmel látjuk a sajtó képviselőit. Részvételi szándékukat kérem, hogy jelezzék a sajto@tudasutja.hu e-mail címen.