Máj- és hasnyálmirigy sebészetre, valamint máj transzplantációra szakosodó sebészek számára szervezett gyakorlati műtét-szimulációs kurzust a Semmelweis Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézete, az I. Sz. Sebészeti Klinika és az Észak-Manchesteri Általános Kórház Máj-, Pancreas- és Epesebészeti intézete (North Manchester General Hospital, Department of Hepato-Pancreato-Biliary Surgery), a Transzplantációs és Sebészeti Klinika részvételével.

20130829-IMG_2152-sebeszet-szimulacios-kurzus-webA csütörtökön kezdődött kétnapos kurzus megnyitóján dr. Szél Ágoston rektor, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet igazgatója emlékeztetett arra, ez az első alkalom, hogy ilyen típusú szimulációs kurzusnak ad helyet az intézet. Mint mondta, jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy miért szervez sebészeti gyakorlatot egy anatómiai fókuszú intézet. A válasz abban a változásban, fejlődésben rejlik, amin keresztülment az anatómia az elmúlt évtizedekben.

A rektor emlékeztetett arra, hogy 40 éve még világszerte a leíró jellegű anatómia volt a jellemző. Szentágothai János tevékenységének köszönhetően az egyetem anatómiai intézetében legalább a kurzus, illetve a tankönyv címe funkcionális anatómia volt, s a leírás mellett néhány funkcionális aspektus is szóba került. Egy-két évtizeddel ezelőtt aztán Európa-szerte az anatómia leértékelődésével kellett szembenézni a területen dolgozóknak. Sok híres egyetemen meggyengült ez a tudományág, megszüntették az anatómiai intézeteket.

20130829-IMG_2187-sebeszet-szimulacios-kurzus-web„Nálunk ez a veszély nem fenyegetett, de éreztük, hogy új utakat kell nyitni. A jövő orvosainak tanítjuk az anatómiát, éppen ezért nemcsak az emberi test leírása a feladatunk, hanem fel kell készítenünk arra a hallgatókat, hogy jó orvosok, fogorvosok legyenek” – mondta dr. Szél Ágoston, hozzátéve, hogy az intézetben klinikum-orientált anatómia művelése a cél, mind az oktatás, mint a tudományos munka során. A hozzáállás megváltozását jól mutatja e mostani gyakorlat, mely sebészek, radiológusok, anatómusok összefogásával valósult meg – tette hozzá a rektor.

20130829-IMG_2183-sebeszet-szimulacios-kurzus-webDr. Raul Desphande (North Manchester General Hospital) köszöntőjében kiemelte: négy éve járt először az intézetben, és már akkor világos volt számára, hogy itt minden forrás rendelkezésre áll egy ilyen kurzus megszervezéséhez; nemcsak a cadaverek, de a hallgatók, PhD-hallgatók rendkívül intenzív munkája is. Ez egy kísérleti kurzus, így rendkívül fontosak a visszajelzések, és az is hogy a különböző területekről érkező szakértők megosszák egymással a nézőpontjukat – hangsúlyozta.

Dr. Nemeskéri Ágnes, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet docense, a kurzus szervezőbizottságának tagja honlapunkat arról tájékoztatta: az Advanced Hepato-Pancreato-Biliary Cadaveric Surgery Simulation Course kétnapos képzési programján nyolc magyar és külföldi sebész vesz részt. A kurzus szervezői dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens mellett dr. Kiss Mátyás egyetemi tanársegéd (Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet), Dr. Rahul R. Deshpande, az Észak-Machesteri Általános Kórház máj-, epe- és hasnyálmirigy sebész szaktanácsadója, valamint dr. Harsányi László intézetigazgató (I. Sz. Sebészeti Klinika).

22-hallgatoiélet2NAGYMint arról dr. Nemeskéri Ágnes kiemelte: a felső hasi műtéti technikák tökéletes elsajátítását és begyakorlását, speciális eljárással fixált cadavereken végrehajtott műtét-szimuláció teszi lehetővé. A sebészek számára mai napig komoly kihívást jelentő pancreas-sebészeti beavatkozások technikájának begyakorlását, tökéletesítését szolgálja egyedülálló módon a tervezett kurzus. Az ér- és epeúti variációk tanulmányozásában több száz máj- és pancreas érrendszeri korróziós öntvény segíti a résztvevő sebészeket.

A tanfolyam lehetőséget nyújt a májsebészeti technikák (szegment rezekció, full left – full right split, left lateral split) CT és színkódolt műgyantával töltött post mortem májon történő szimulálására is. Ez a módszer világviszonylatban egyedülálló, kifejlesztői: dr. Kiss Mátyás, Kürti Zsuzsa, dr. Pápai Zsolt, dr. Nemeskéri Ágnes, a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársaival, dr. Dudás Ibolykával és dr. Karlinger Kingával együttműködve. „A precíz műtéttervezés és sebészi végrehajtás begyakorlása, az általunk kidolgozott oktatási metodikával, nagyban hozzájárulhat a posztoperatív szövődmények csökkentéséhez és a jövendő transzplantációs sebészek sürgető igényét elégítené ki” – fogalmazott dr. Nemeskéri Ágnes.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.