Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János, a magyar köztársaság elnöke Szent István ünnepén a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést adományozta Németh Lajosnak, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar tanszékvezető egyetemi mestertanárának, valamint dr. Szilágyi Györgynek, a Semmelweis Egyetem Foglalkozás-egészségügyi Intézetének igazgatójának. Az elismeréseket Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter adta át.20130821-IMG_7456-Bokonyi-Miklosne-web

Doncsev András parlamenti államtitkár, az emberi erőforrások miniszterének megbízásából szakmai kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából a Szépművészeti Múzeumban. Az ünnepségen a felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért Trefort Ágoston díjat kapott Bökönyi Miklósné, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biokémiai Intézet oktatási adminisztrátora.

magyar_kalman
Fotó: mta.hu

Magyar Kálmán a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át a Magyar Tudományos Akadémián, Pálinkás József elnök előterjesztésére. Az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományi Kar Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi tanára több mint hat évtizedes kutatómunkája és oktatótevékenysége elismerésének tartja a kitüntetést, amely példaként szolgál a fiatalok számára, hogy Magyarországon alkotva is lehet nemzetközileg elismert eredményeket elérni. Az akadémikus a nevéhez fűződő, több mint tizenöt magyar originális gyógyszermolekula gyógyszer-kinetikai tulajdonságainak és a szervezeten belüli hatásának feltárásában végzett jelentős vizsgálati eredményeiért.

petranyi_gyozo
Fotó: mta.hu

„Életpályám alkonyán különleges jelentőségűnek érzem ezt az állami kitüntetést. A transzplantációk immunológiai feltételeinek megteremtésében a köszönet elsősorban azt az országos munkacsoportot illeti, amely klinikai kutatási eredményeivel rövid idő alatt fel tudott zárkózni az immunogenetikai szakterület élvonalához, és lehetővé tette a nemzetközi transzplantációs szövetségekkel való együttműködést. A legfelemelőbb természetesen annak a tudata, hogy életművemnek köszönhetően sokak életét lehet megmenteni, kimondatlan hálájuk értelmet ad az egy életen keresztül végzett munkának” – foglalta össze gondolatait Petrányi Győző, a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjas professor emeritusa. Az akadémikus az immonogenetika, a transzplantációs immunológia, valamint az immunológia terén folytatott munkásságáért, a hazai szervátültetés ügyéért végzett kimagasló tevékenységéért a Magyar Érdemkereszt középkeresztje kitüntetésben részesült.

Tóth-Szabó Szilvia
Forrás: MTI, mta.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.