Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége és példamutató munkája elismeréseként Pro Sanitate díjban részesült dr. Borbély Judit, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának egyetemi docense, valamint dr. Csósza Györgyi, a Pulmonológiai Klinika egyetemi tanársegéde. Az elismeréseket Batthyány-Strattmann László születésnapjának alkalmából dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár adta át a Belügyminisztériumban.

Batthyány-Strattmann László (1870-1931) orvos szellemiségének örököseit ismerik el a Pro Sanitate díjjal, azokat az egészségügyben dolgozókat, akik az ő példáját követve egy élet elkötelezett munkáját tették és teszik a magyar egészségügy fejlődésébe, a betegek gyógyításába, a társadalom egészségébe – mondta dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki az ünnepségen megköszönte a díjazottak eddigi példamutató és elkötelezett munkáját.

Dr. Borbély Judit egyetemi docens 2001. szeptemberétől dolgozik a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján, fő érdeklődési területe a digitális és az esztétikai fogászat. 2011-ben védte meg PhD-disszertációját „A vizuális és digitális fogszínmeghatározás lehetőségei és befolyásoló tényezői” címmel. A Fogpótlástani Klinikán vezetésével működő Digitális Fogászati Munkacsoport ma a hazai digitális fogászati átalakulás élén áll. Angol és magyar nyelven is oktat. Vezetésével több tudományos diákköri, PhD- és szakdolgozat író hallgató szerez beható ismereteket a szakterületén. Rangos szakfolyóiratokban publikál és vesz részt a cikkek bírálatában hazai és nemzetközi szinten. Több könyvfejezet írása és szerkesztése fűződik nevéhez. Részt vett a nemzetközi szintéren is újdonságnak számító, a Fogorvostudományi Kar által indított Digitális fogászati tervező graduális szak indításában, és egy új angol nyelvű digitális fogászati tárgyat gondoz tantárgyfelelősként. Munkájával eddig már több egyetemi kiválósági és szakmai díjat elnyert.

Dr. Csósza Györgyi egyetemi tanársegéd a Szegedi Tudományegyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd belgyógyászat, kardiológia, intenzív terápia szakvizsgát tett, felnőtt transtorakális echocardiographia licencet szerzett. 2010-től dolgozik a Semmelweis Egyetem Pulmonológia Klinikáján. A klinika Pulmonális Hypertonia Centrumában a pulmonális hypertonias betegek kivizsgálása és gondozása a fő feladata, amely a járóbeteg ellátástól a betegetek intenzív terápiájáig terjed. Emellett a pulmonális hypertonias betegek rehabilitációs programjának kidolgozásában és beindításában is dolgozik.

Diagnosztikában rendszeresen echocardiographiás, terheléses vizsgálatokat és jobbszívfél katéterezési végez. Az egyetemen kardiopulmonális szakgyakorlatot tart orvostanhallgatóknak magyar és angol nyelven, posztgraduális képzésben az ultrahang alkalmazása az intenzív és sürgősségi ellátásban képzést, tudományos diákköri és szakdolgozati témavezető pulmonalis hypertonia és ergospirometria témában.

A Batthyány-Strattmann László születésnapjához kötődő Pro Sanitate díjakat Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréséül adományozta. Az elismeréseket dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Tasnádi Róbert
Forrás: mti.hu/weborvos.hu, Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.