A 2013-16 közötti időszakra is megkapta a Semmelweis Egyetem a „kutatóegyetem” minősítést, az erről szóló miniszteri határozatról a napokban kapott hivatalos tájékoztatást dr. Szél Ágoston rektor az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A címmel együtt csaknem fél milliárd forintos támogatás is jár a költségvetés „Kiválósági támogatások” keretéből.

kutatás JOK
Fotó: attekovacs.com

Kutatóegyetemi minősítése legfeljebb hat egyetemnek lehet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a 2013-16 közötti időszakra a Semmelweis Egyetem mellett kutatóegyetemmé minősítette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet – derül ki az MTI korábbi beszámolójából.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvény szerint a kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó, a tudományos életben elismert egyetemek, vagy egyetemi karok kaphatnak „kutató” minősítést.

A miniszteri döntés értelmében a következő három évben „kutatókar” címet visel a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara.

A kormány rendelete alapján kiemelt felsőoktatási intézmény címet kapott a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.