alumni_plakatFebruár 7-ig lehet jelentkezni az Alumni Iroda és több egyetemi intézmény együttműködésével „Egészségügyiek az egészségügyiekért” elnevezéssel indított egészségmegőrző programba. A projekt célja,hogy javítsa a gyógyításban dolgozók egészségi állapotát.
A tavasszal induló programot egy felmérés előzte meg, amelyet az Alumni honlapján tölthettek ki az érdeklődők. A kérdésekre csaknem nyolcszázan válaszoltak. A válaszadók 78,4 százaléka jelezte, hogy szívesen részt venne a projektben. A válaszolók 58,3 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megfelelő az egészségi állapota, több mint háromszázan azonban azt is jelezték, hogy nem tudnak anyagi áldozatot vállalni azért, hogy egészségesebben éljenek. A kérdőívet kitöltők közül a legtöbben a felajánlott preventív szolgáltatások közül a mentális (58%) és a szűrőbuszos állapotfelmérést (46%), a sportlehetőségek biztosítását (51%), a stresszkezelést (30%) és a kiégést megelőző -tréningeket jelölték (17%), a kommunikációs technikák elsajátítását (17%) jelölték meg.

Az egy éven keresztül tartó projekt során hatvan dolgozót választanak ki, akiknél figyelemmel kísérik, hogy a különböző egészségmegőrző programok hogyan hatnak az közérzetükre, testi és lelki állapotukra. A kutatók emellett hatvan-hatvan fős kontrollcsoportot is létrehoznak, hogy még inkább mérhetővé váljanak a különbségek. A jelentkezések jelenleg folyamatban vannak.

gyorzsu_w
dr. Győrffy Zsuzsanna

Dr. Győrffy Zsuzsanna, a Magatartástudományi Intézet kutatója kiemelte: ez az első konkrét, kézzel fogható program Magyarországon, amely az egészségügyben dolgozók egészségét és életminőségét kívánja javítani. Mint mondta, a program lehetőséget kínál arra, hogy viszonylag kevés idő- és pénzráfordítással komoly lépéseket lehessen tenni az egészségmegőrzésben.

Azért javasolja a dolgozóknak, hogy részt vegyenek a programban, mert ennek keretében elérhetőek teljes körű szűrővizsgálatok, sportolási lehetőségek, dohányzásleszoktatás, egyéni pszichológiai tanácsadás és különféle – stresszkezelő, kiégésprevenciós, kommunikációs – tréningek. Ugyancsak az előnyök közé sorolta, hogy a dolgozók a családjukkal együtt sportolhatnak a kedvezményesen megvehető sportkártyával, így az egészségmegőrzés családi programmá válik. A felkínált tréningek – bizonyítottan hatékony módszerekkel – segítik azt, hogy könnyebb legyen megküzdeni a munkából adódó nehézségekkel és a mindennapi kihívásokkal – fogalmazott a dr. Győrffy Zsuzsanna.

4500000817_2Juhász Irén projektmanager több okot is felsorolt, amelyekkel szembenézve érdemes elgondolkodni a regisztráción. Elsőként említette, fontos, hogy az egészségügyben dolgozó felelősséget érezzen önmagával és szakmajával szemben: betegen, rossz példát mutatva ugyanis nem lehet eredményesen és hatásosan gyógyítani. „Ha úgy érzi, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, nincs ideje a saját egészségi állapotával foglalkozni, de szeretne változtatni életmódján, szeretné megőrizni az egészségét. Ha kiégett, fáradt, közönyössé és közömbössé kezd válni, amit nem szeretne, de nem kap a munkahelyi környezetében segítséget, nincs egy csapat, ahova tartozzon” – sorolta, hogy miért és mikor érdemes részt venni. Hozzátette: akkor is érdemes csatlakozni, ha valaki csak kíváncsi, milyen az egészségi állapota, de még nem érett meg benne a döntés, hogy lépjen.

bornoutHorosz Áron, az Alumni Iroda vezetője úgy véli, sokak számára vonzó lehet a program, amelynek keretében például négyezer forintért havonta nyolc sportolási lehetőséget biztosító kártya vagy az ugyanekkora összegért profi stresszkezelő, kiégés prevenciós, illetve kommunikációs tréningek válnak elérhetővé. A sportolási lehetőségeket a program Budapesten és az agglomerációban 29, vidéken pedig 33 helyen biztosítja – tette hozzá.

pozitiv_orvosok

Megdöbbentőnek tartja azokat az adatokat, amelyek a magyar egészségügyi dolgozók egészségi állapotát írják le. Elképesztő például az, hogy orvosok és ápolók körében végzett vizsgálatok egyértelművé tették: egészségi állapotuk a más szakmákban tevékenykedőknél szignifikánsan rosszabb, egészségmegőrző magatartásuk problémás, így egészségmegőrző társadalmi szerepük hatékonysága erősen megkérdőjelezhető – hangoztatta Horosz Áron.

A részvétel feltételei az alábbi linken olvashatók.Az irodavezető kijelentette: az egészségügyben dolgozók személyes és szakmai felelőssége is a saját egészségük ápolása. Ehhez a program hatékony segítséget tud nyújtani, melynek sikeres tapasztalata hozzájárulhat a hatékony egészségmegőrző szerephez – fűzte hozzá.

Horosz Áron álláspontja szerint, akik részt vesznek a programban, nemcsak a saját, hanem a kollégáik egészségéért is tehetnek. A program sikere esetén ugyanis – a tudományosan alátámasztott eredmények alapján – jobb eséllyel győzhetők meg a döntéshozók arról, hogy érdemes az egészségügyiek egészségébe befektetni – vélekedett az Alumni Iroda vezetője.

T-Sz.Sz.