RS18586_KA-20140614-IMG_8681-nemzetkozi-alumni-scrJubileumi Nemzetközi Alumni Találkozóra érkeztek négy földrész tucatnyi országából résztvevők az Elméleti Orvostudományi Központba szombaton. A Semmelweis Egyetem ötévente szervez nemzetközi öregdiák-találkozót, most az idegen nyelvű oktatás elindításának harmincadik évfordulóját is ünnepelték.

Dr. Szél Ágoston rektor a megnyitón sikertörténetnek nevezte a német nyelvű oktatás harminc évvel ezelőtti elindítását. „Büszke vagyok arra, hogy amit elődeink 30 éve RS18608_KA-20140614-IMG_8906-nemzetkozi-alumni-scrmegálmodtak, és nyilván rengeteg adminisztratív és szervezési nehézség ellenére is elkezdtek, az mára sikertörténet lett” – fogalmazott. Emlékeztetett arra: a Semmelweis Egyetem számos karán három nyelven folyik az oktatás. A hallgatók egynegyede, közel 3000 diák külföldi állampolgár, az Általános Orvostudományi Karon pedig majdnem minden második hallgató annak a közel 70 ország valamelyikének polgára, amellyel az elmúlt három évtized során oktatási kapcsolatba került az egyetem.

Hozzátette: az egyetemek hírét két dolog teszi igazán naggyá: a hagyományok és az innovációs készség. Szavai szerint az egyetem történetében a legnagyobb innováció volt az idegennyelvű képzés elindítása. Felidézte: az 1983/84-es tanévben 120 hallgatóval indult el az első német nyelvű évfolyam, majd hamarosan angolul is megkezdődött az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerész képzés.RS18613_KA-20140614-IMG_8880-nemzetkozi-alumni-scr „Ma már tudjuk, hogy a feladatra nem csak, hogy eléggé érettek voltunk, hanem a befektetett energia sokszorosan megtérült, hiszen az idegen nyelvű képzésben való részvétel nekünk, oktatóknak kitüntetés volt, és magyar hallgatóink, az egyetem egésze, sőt az egész ország profitált ebből a vállalkozásból” – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston külön kiemelve dr. Fonyó Attila és dr. Kádár Anna professzorok szerepét. Előbbi vezette be a forradalminak számító német nyelvű képzést, utóbbi pedig a rendszerváltás utáni korszak körülményeihez igazította az idegen nyelvű oktatást. Köszönetet mondott a Külföldi Hallgatók Titkársága két vezetőjének: dr. Ligeti Erzsébetnek és dr. Kollai Márknak is, valamint kollégáiknak Fonyó Magdolnának és Ványi Olgának. Véleménye szerint a rendezvény és az egyetem idegennyelvű képzése sem valósulhatott volna meg dr. Horváth Attila és dr. Frenyó László a McDaniel College elnöke, illetve dékánja nélkül.

RS18622_KA-20140614-IMG_8842-nemzetkozi-alumni-scrDr. Szél Ágoston kitért arra: az Alma Mater akkor is összeköti a Semmelweis Egyetemen végzetteket, ha az egykori diákok tanulmányok befejezése után más országban vagy éppen más kontinensen folytatják az életüket. Az alumnusoknak a magyar hallgatók nevében köszönetet mondott egyebek mellett azért, hogy az idegen nyelvű tankönyvekből átvett plusz ismeret növelte a magyar nyelvű képzés színvonalát, a befizetett tandíjak pedig kiegészítették az egyetem költségvetési tételeit, olykor a napi anyagi gondokat enyhítették. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az alumnusok a világban sikeres szereplésükkel akaratlanul is a Semmelweis Egyetem jó hírét keltik.

RS18534_KA-20140614-IMG_8824-nemzetkozi-alumni-scrA rektor beszélt arról is, hogy egy orvosi egyetem, egy úgynevezett akadémiai egészségügyi központ hármas feladatot lát el: oktatást, kutatást és betegellátást. Mint mondta, a kutatás azért elengedhetetlen, mert az egyetem küldetése nemcsak az, hogy a tudást átadja hallgatóinak, hanem az is, hogy új ismereteket szerezzen, és ezekkel táplálja tanítványait. A Semmelweis Egyetem – tette hozzá – már második alkalommal nyerte el a kutatóegyetem minősítést, tehát megfelel ennek a kívánalomnak. Meggyőződésünk, hogy a Semmelweis Egyetem sikere azon is múlik, hogy egyetemünk vezetői éberen őrködnek az alapos, elméleti és gyakorlati ismeretek összhangján alapuló curriculum kifejlesztése és frissen tartása felett – szögezte le.

RS18589_KA-20140614-IMG_8999-nemzetkozi-alumni-scrÜnnepi beszédét a Nobel-díjas, és Semmelweis Budapest Award-díjas Oláh György professzor szavaival fejezte be: „A jövőbe be kell fektetni, és a legjobb befektetés, amit egy ország csinál, az a fiatalság nevelése”. A magyar származású és számunkra örökre magyar mester intelmeit, azt hiszem, hogy maradéktalanul sikerült megvalósítanunk – fogalmazott dr. Szél Ágoston.

RS18602_KA-20140614-IMG_8931-nemzetkozi-alumni-scrA hétvégi találkozó díszvendége Frank Ulrich Montgomery, a Német Szövetségi Orvosi Kamara elnöke volt, aki kifejezetten a Nemzetközi Alumni Találkozóra érkezett Magyarországra. „A német nyelvű program megálmodása és megvalósítása 30 évvel ezelőtt – még a Vasfüggöny leomlása előtt – jelentős előrelátásra és bölcsességre vallott” – jelentette ki. Hozzátette: a kivitelezés tökéletességét, valamint a sikert igazolja, hogy számos európai egyetem követte a Semmelweis Egyetem példáját. Európa szerte ma már több mint harminc felsőoktatási intézmény vezetett be német és angol nyelvű programokat – idézte fel.

Frank Ulrich Montgomery tájékoztatása szerint közel 3000 olyan német orvos dolgozik Németországban, akik Budapesten végezték el a képzésük egészét, vagy egy részét.  „Ők valamennyien probléma nélkül integrálódtak a német orvostársadalomba, ez is bizonyítja, hogy milyen színvonalas a budapesti orvosképzés” – fogalmazott.

Varga-Gönczi Gina
Tóth-Szabó Szilvia

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.