Dr. Noszál Béla fő érdeklődési területe a bio- és gyógyszermolekulák szervezetbeni sorsát megszabó fizikai-kémiai paraméterek kutatása, valamint az ezek meghatározását lehetővé tevő analitikai módszerek fejlesztése. Ennek keretében az elmúlt három évtizedben több új fizikai-kémiai paramétert definiált és vezetett be az irodalomba – emelte ki dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a Semmelweis Ignác emlékérem és díszoklevél átadó tudományos ülés megnyitóján.

Dr. Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja kapta idén a Semmelweis Emlékérmet, mellyel az egyetem ötvenkettedik alkalommal tüntette ki az orvostudomány egy-egy kiemelkedő művelőjét. A SE jogelődje 1959-ben alapította a magyar orvostudomány fejlesztése és a tudományos munkára való serkentés céljából az egyetem névadójáról, egykori tanáráról elnevezett kitüntetést.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntő beszédében Semmelweis Ignác mindennapos küzdelmére emlékeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a kutató nem csak a világ tudományos kincsét gyarapítja, de saját határait is folyamatosan feszíti. „Akarattal, áldozatvállalással, hittel, elhivatottsággal egyszerre alkalmazkodik a – soha nem ideális – külső körülményekhez, és a sokszor nagyon távoli célért, a jövő érdekében felülemelkedik a mindennapok harcain.”

Amikor 1959-ben megszületett a Semmelweis Ignác emlékéremről, jutalomdíjról és emlékelőadásról szóló határozat, az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetemen még egy nagyobb rendezvény befogadására alkalmas terem sem volt. A díjat azonban a jövő számára, számunkra alapította a tanács – mutatott rá dr. Molnár Mária Judit.

Dr. Noszál Béla a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó tudományos ülésen előadásában megemlékezett arról a napról, amikor Semmelweis először vállalta felfedezése következményeit. „Akinek a legnagyobb köszönettel tartozunk, az a díjnak, és egyetemünknek névadója. Leginkább akkor kell rá gondolnunk, amikor panaszkodunk, például, hogy nincs elegendő vegyszerünk, időnk, lehetnének a műszereink modernebbek. Semmelweis Ignác Fülöp zsenialitásának, felfedezésének titka valószínűleg éppen az egyszerűségében rejlik: különbség van a két kórterem között, tehát a boncterem és a szülőszoba között kezet kell mosni. Miután Semmelweis Ignác Fülöp ezt kiírta 1847 május 15-én szobájának ajtajára, csak megaláztatás, meghurcolás érte, tébolyda lett a sorsa. Ehhez képest a mi panaszaink nagyon kisszerűek. Legyünk büszkék Semmelweis Ignác Fülöpre, aki valószínűleg mindezen megpróbáltatások közepette nem panaszkodott.” – emelte ki a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

SzZs

Galéria

1kép