RS9049__ZZS2960-scrAz ünnepség elején dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja köszöntötte az 1938-ban végzett platina, az 1943-ban végzett rubin, az 1948-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen végzett vas, illetve a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, az önálló kar megalakulása után 8 évvel, 1963-ban végzett arany díszokleveleseket.

„A jubileum mindig ünnep, közös ünnep. Csak a kiemelkedő dolgokat, teljesítményeket lehet ünnepelni. Mi most ezt tesszük. Elődeink teljesítményét dicsérjük. A sok évtizeden át végzett áldozatos munkát a tára mellett, a katedránál, a laboratóriumban, kórházban, klinikán, egészségügyi hatóságnál, és megannyi szép gyógyszerészi munkahelyen” – hangsúlyozta, hozzátéve: a jubileum emlékezet, az emberek megjelennek, hogy kifejezzék elismerésüket, tiszteletüket, szeretetüket a jubiláns iránt.

RS9035__ZZS3057-scrA dékán beszélt az egyetem és kar jelenlegi helyzetéről, képzéseiről, eredményeiről, majd kitért arra: a jubilánsok most már inkább szemlélői a Semmelweis Egyetem jelenkori sikereinek, de aktív résztvevői voltak egy kornak, mely kétszeres erőfeszítést kívánt a szolgálatban. Diplomájuk megszerzése egybeesik történelmünk azon emberöltőnyi periódusával, amely sokaknak nem engedte a gondolat szabadságát, de mégis, a szolgálatban éltek a tisztesség szabadságával – hangoztatta. Beszédét azzal zárta: a jubilánsok áldásos munkája, kiemelkedő tevékenysége, tanító példája egyetemünk büszkesége. Mély tisztelettel és megindulással fordulunk feléjük – tette hozzá dr. Zelkó Romána.

RS9043__ZZS3003-scrA jubileumi díszoklevelek átadása előtt dr. Keserű Péter, az 1963-ban diplomát szerzett gyógyszerész évfolyam nevében elmondta: a gyógyszerészeti tevékenységet hivatásuknak tekintették, ennek szellemében tevékenykedtek és szolgálták az egészségügyet, ápolták a magyar gyógyszerészet világszerte elismert hagyományait. Szólt arról is, elsősorban az oktatóiknak volt köszönhető, hogy évfolyamuk mindig megállta a helyét és tartani tudták a szakmai színvonalat. Példaként említette egyebek mellett a világhírű Schulek Elemért, aki szervetlen és analitikai kémiára tanította őket.

RS9040__ZZS3018-scrDr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes az ünnepség végén úgy fogalmazott: sokan azt gondolják, hogy a jubileumi oklevél pusztán egy jelkép. A jelkép mögött azonban van egy szép életpálya, mely átíveli a hazai gyógyszerészképzés történetének jelentős évtizedeit. „Az Alma Mater egy meghitt ünnepséggel és egy oklevéllel köszönti Önöket, de az évtizedeken át nyújtott tudásukat, törődésüket szeretetüket emberek ezrei hálálják meg Önöknek” – mondta.
Szavai szerint a Semmelweis Egyetem éppúgy büszke a ma itt tanuló hallgatói közösség kiválóságaira, mint azon hallgatóira, akik már nyugdíjba vonultak, de mégis az intézményhez kötődnek.RS9052__ZZS2947-scr Hiszen innen indultak, szellemi épülésükben az Alma Mater meghatározó szerepet játszott és történelmi megpróbáltatásokkal teli életpályájuk hirdeti ennek az intézménynek a szellemi erejét – fogalmazott. Kiemelte: a Semmelweis Egyetem számára nemcsak az a fontos, hogy jó képzést nyújtson és értékes diplomát adjon végzős hallgatói kezébe, hanem az is, hogy az egyetem kultúráját, szakmai és tudományos hagyományait továbbvigyék hallgatói.”Hogy ezt a kihívásokkal teli és népszerű szakmát megéri jól elsajátítani, arra az önök karrierje a legjobb példa” – szögezte le, majd Ady Endre szavaival köszöntötte a jubilánsokat: „Bár zord a harc, megéri a világ, Ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.”

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Szigetváry Zsolt