Másfél évvel ezelőtt húszan kezdték, most már közel ötvenen járnak el rendszeresen az edzésekre. A vízilabdacsapatban – amely Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub néven hamarosan egyesületté alakulhat – együtt játszanak oktatók, magyar és külföldi hallgatók. A kezdeményezést annak idején dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinikai Tömb elnöke karolta fel, aki szintén aktív tagja a csapatnak.
Dr. Merkely Béla a kezdetekről elmondta: másfél évvel ezelőtt medikusok keresték meg, hogy szeretnének létrehozni egy vízilabda csapatot. Mivel ő akkor játszott egy öregfiúk csapatban, elhívta oda a fiatalokat, hogy kiderüljön, mennyire gondolják komolyan. Komolyan gondolták, majdnem húszan jöttek el – idézte fel. Ezután kezdték el szervezni a Semmelweis Egyetem csapatát.

Dr. Merkely Béla

Először helyet kerestek az edzéseknek, amiben segítségükre volt Székely Bulcsú olimpiai bajnok vízilabdázó is. A csapat az általa vezetett intézményben edz hetente kétszer, ennek a költségeit a Városmajori Klinikai Tömb alapítványán keresztül oldják meg a vízilabda csapat részére érkezett támogatói felajánlásokból. Mindez egészségnevelési és prevenciós célzattal történik, ezzel is népszerűsítve a sport egészségmegőrző hatását.
Az uszoda bérlet díjába a HÖK is besegít, a Baráti Kör ugyancsak a támogatók közé tartozik. Ez azonban csak átmeneti megoldás, céljuk az, hogy a Semmelweis Egyetem vízilabda klubja önálló egyesület legyen és megálljon a saját lábán. A sportért felelős dékán, dr. Tóth Miklós támogatja a kezdeményezésüket.
Jancsó Máté másodéves az ÁOK-on, de komoly vízilabdás múltja van, többszörös korosztályos országos bajnok és válogatott kerettag volt, ő a csapat kapitánya.

Nagy Eszter, Jancsó Máté

Nagyon fontosnak tartja, hogy dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok, a női vízilabda válogatott korábbi szövetségi kapitánya elfogadta felkérésüket és a mentoruk lett. Amikor az ideje engedi, lejön hozzánk lelkesíteni, vagy segíteni az edzésekben. Egy vízilabdás legendától ez igen megtisztelő – hangsúlyozta.
Jancsó Máté kiemelte: jövőre mindenképpen szeretnének elindulni a Felnőtt Budapest Bajnokságban, és több kupán is részt venni.
Az edzésre lányok is járnak. Vannak olyanok köztük, akik igen komoly szinten vízilabdáztak az egyetem előtt, de van, aki velük szerette meg a sportot. Nemcsak magyar, hanem külföldi hallgatók is látogatják az edzéseket, köztük két svéd az egészségtudományi karról, két amerikai és egy német orvostanhallgató, valamint egy maláj diák a testnevelési és sporttudományi karról.
Dr. Menyhárt Károly szájsebész a csapat minden edzésén ott van. Véleménye szerint a mai orvos generációnak az ép testben ép lélek elvet kellene szem előtt tartania, ami ott kezdődik, hogy saját maguk kezdenek el sportolni. A vízilabda az egyik legtehermentesítőbb, egyben legátmozgatóbb sport, ami az egész napi munka után nemcsak hasznos, hanem jól is esik – tette hozzá.
Katona Csaba edző maximalista, de szavai szerint csak azt várja el a csapattól, amire képesek a játékosok. Büszke arra, hogy az egyetlen nagyobb tornán, amin elindultak – a hat csapatos nemzetközi Eurobelgrade-on – azonnal harmadikak lettek. Ez a csapat hozzáállását és kitartását tükrözi – fogalmazott.
A csapat nemrégiben részt vett a 12 órás egyetemi úszóversenyen, ahol folyamatosan 54 kilométert úsztak. A tervek közt szerepel, hogy júniusban Eindhovenbe utaznak egy nemzetközi tornára, szeptemberben pedig Bécsben vesznek részt egy több korosztályon átívelő kupán.
Jancsó Máté beszámolt arról is, hogy sok éves szervezés után idén a Medikus Kupán a vízilabda megjelenik: a Szegeden megrendezendő programon a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem medikus csapata várhatóan egy gálameccsel nyitja meg a rendezvényt. Szeretnénk ebből egy szép hagyományt teremteni – tette hozzá.A csapatkapitány kiemelte, a szervezésért sok hálával tartoznak a csapat két oszlopos tagjának: Kasza Ádámnak és Lehoczky Győzőnek. Utóbbi végezte egyébként a vízilabdacsapat megalakulásához szükséges munka oroszlán részét. Nélküle mi sem lennénk – jelentette ki Jancsó Máté, hozzátéve, hogy aki csatlakozni akar a csapathoz, az Győzőt keresse a g3hopper@gmail.com e-mail címen.
T-Sz.Sz.
Fotók: attekovacs.com