Több mint fél évszázadot töltött a Semmelweis Egyetemen dr. Simon György, akinek most Hársing László emlékérmet adományozott a Magyar-Vese Alapítvány nevében dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének igazgatója.

Dr. Simon György

Dr. Simon György kémikus, új diplomásként 1957 tavaszán kezdett dolgozni a Kórélettani Intézetben, megszerezte a DMB (Orvosi Biológia Doktora) címet az Általános Orvosi Karon, majd a Biológiai Tudományok kandidátusa fokozatot, később pályázat alapján a professzori címet. Közel 50 éve részt vesz az orvostanhallgatók oktatásában, tantermi előadásokat és gyakorlatokat tartva. Mint az méltatása során elhangzott: híres memóriájának és tanítványai jövője iránti kíváncsiságának köszönhetően talán fel is tudja sorolni a szinte megszámlálhatatlan esetet, amikor egy-egy családban már nemcsak tanítványai gyermekeit, de azok unokáit is oktatja. Büszkén szokta állítani, hogy kémikusok között valószínűleg ő a legjobb orvos és orvosok között pedig a legjobb kémikus.

Az évtizedek alatt mintegy 50 diákköröst irányított, akik közül számos professzor, főorvos lett. A  Biológus Mérnök oktatásában kezdeményező szerepe volt és több mint 30 évig tartott Klinikai Kémia előadásokat. A Budapest Műszaki Egyetem ezért az Egyetem Örökös Tiszteletbeli Oktatója címmel tüntette ki. Simon professzor úr élete nagy részét a Kórélettani Intézetben töltötte, majd néhány éve átkerült az Orálbiológiai Tanszékre, ahol a fogorvosi oktatás kórélettani szemléletét erősíti. Évtizedeken keresztül töltött be különböző szakszervezeti-kulturális és egyéb funkciókat az egyetemen, illetve a fővárosban. DP