Elkezdődött a Semmelweis Egyetem egyik legrangosabb tudományos konferenciája, a XX. Semmelweis Szimpózium.

Dr. Tulassay Tivadar rektor a megnyitón azt hangsúlyozta: a Semmelweis Szimpózium az egyetem legmagasabb presztizsű tudományos eseménye, amely minden évben más téma köré szerveződik. Idén a szervátültetés áll a rendezvény középpontjában. A tudomány mindig nemzetközi, így ez a tudományos szimpózium is az, a transzplantáció világszerte ismert és elismert szakértői adnak elő a következő két napban – tette hozzá dr. Tulassay Tivadar.

Dr. Langer Róbert rektorhelyettes, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója a szimpózium és az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak az élettörténetét és munkásságát ismertette, statisztikai adatokkal szemléltette, hogy Semmelweis kézmosás fontosságával kapcsolatos felismerése miként csökkentette a gyermekágyi láz előfordulását, s a halálozási arányt. Jellemző, hogy az új felfedezésekkel szemben, amelyek ellentétesek a korábbi normákkal, mindig nagy az ellenérzés. Ez az úgynevezett Semmelweis-reflex, amely ellen fontos, hogy ma is küzdjünk – hangsúlyozta dr. Langer Róbert.

Közel harminc orvos és kutató – köztük 16 külföldi – tart előadást a konferencián, amelyre több mint 130 részt vevő regisztrált. A kétnapos rendezvényen felszólaló szakemberek a transzplantációs világ nemzetközi élvonalát képviselik. Mellettük ott lesznek üléselnökként, illetve előadóként a szakma hazai jeles képviselői is.
A magyar transzplantációs helyzetről korábbi cikkünkben és a Semmelweis Újság aktuális számában olvashatnak bővebben. A Semmelweis Szimpózium honlapja itt érhető el.
DP