rs55313_ka-20161117-ka__7423-scrA Semmelweis Symposium, mely az egyetem egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi résztvevőkkel megrendezett tudományos eseménye, ezüst jubileumát ünnepli – fogalmazott köszöntőjében dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes az idei kétnapos rendezvény megnyitásakor. Mint emlékeztetett, az elmúlt évek szimpózium-témái, így a molekuláris onkológia, a szervtranszplantáció, a személyre szabott orvoslás, már érintették némileg a mostani területet, ugyanakkor a 25. Semmelweis Symposium kifejezetten az onkohematológiára fókuszál, mely önmagában is rendkívül széles spektrumot jelent. A kétnapos program ennek minden szegmensét lefedi a patogenezistől a genomikáig, a krónikus limfoid és myeloid leukémiától az őssejttranszplantációig, a molekuláris diagnosztikáig, az új célzott terápiákig.

rs55292_ka-20161117-ka__7497-scrA megnyitón köszöntötte a résztvevőket dr. Matolcsy András, az idei szimpózium egyik szervezője, a rendezvénynek helyszínt adó I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója. Mint hangsúlyozta: az onkohematológia mindig is a kutatások élvonalában szerepelt, például az első célzott terápiát is az onkohematológiában alkalmazták. Az ezzel kapcsolatos kutatás és diagnosztika a Semmelweis Egyetem számára is mindig kiemelt fontosságú volt. Az egyetem 15 éve az egyik diagnosztikus hemopatológiai centrum az országban, az I. Sz. és a III. Sz. Belgyógyászati Klinika pedig az összes hematológiai betegséggel foglalkozik, mégpedig nagyon jó eredményességgel.

rs55304_ka-20161117-ka__7452-scrDr. Matolcsy András kitért arra, hogy a szimpóziumnak az intézet néhány hete átadott, felújított épülete ad helyszínt, mely tudománytörténeti hátteret biztosít a legaktuálisabb kutatási eredmények megtárgyalásához. Az onkohematológia kapcsán az egyetemnek nemzetközi szintű együttműködései vannak, ennek köszönhetően többek között az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Ausztriából és Svédországból is érkeztek előadók. Az 3 szekcióból álló a szimpóziumon a résztvevők saját tudományos eredményeiket is bemutathatják poszter formájában.  

rs55285_ka-20161117-ka__7529-scrA rendezvényt az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet (Dr. Matolcsy András igazgató), az intézetben működő MTA-SE Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport (Dr. Bödör Csaba), valamint az I. Sz. és III. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai munkacsoportjai közösen szervezik (Dr. Demeter Judit igazgatóhelyettes és dr. Masszi Tamás igazgató). 

Korábbi cikkünk, melyben a szervezők a szimpózium témáiról nyilatkoznak, az alábbi linken érhető el.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.