Az idei Semmelweis Symposium rendezési jogát az Orvosi Mikrobiológiai Intézet nyerte el, mely „A mikrobiológia új kihívásai” címmel szervezte meg a kétnapos tudományos eseményt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. Az immár 26. alkalommal megrendezett Semmelweis Symposiumra több mint 250 résztvevő regisztrált az ország minden részéről és tíz külföldi előadó is érkezett több európai országból, valamint az Egyesült Államokból.

A Semmelweis Symposium az egyetem egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi résztvevőkkel megrendezett tudományos eseménye, melynek szervezési jogáért minden évben pályázni kell, a kiválasztási folyamat pedig garantálja, hogy a legkiválóbb programokat szervezhessék meg – mondta az eseményt megnyitó beszédében dr. Szél Ágoston rektor. Emlékeztetve arra, hogy az egyetem jövőre ünnepli névadója születésének 200. évfordulóját kiemelte: Semmelweis Ignác a leghíresebb mikrobiológusnak nevezhető, aki abban az időben tette felfedezését, mikor még nem is volt ismert a mikrobák létezése.

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a megnyitó ünnepségen szólt arról, hogy farmakológusként nap mint nap ő is szembesül a mikrobiológia kihívásaival, így például a rezisztenciával, a komplex kombinációs terápiával és az új antivirális, antibakteriális hatóanyagok lehetőségeivel. A szimpóziumon a területtel kapcsolatos új kutatások eredményei is elhangoznak például a mikrobiommal kapcsolatban – tette hozzá.

Dr. Szabó Dóra, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója nyitó előadásában az intézet történetét mutatta be. Emlékeztetett arra, hogy a mikrobiológia oktatását dr. Hőgyes Endre indította el az egyetemen 1883-ban. Szintén ő alapította meg az első hazai Pasteur-intézetet, és nevéhez fűződik a veszettség elleni védőoltás bevezetése. Az igazgató kitért arra, hogy 1948-ban tartotta első tudományos konferenciáját az önállóvá vált intézet, melynek alapító tagja volt dr. Nász István, későbbi igazgató, akinek közelmúltban ünnepelték 90. születésnapját. Dr. Szabó Dóra a szimpózium keretében is méltatta és köszöntötte a professor emeritust, aki ötven évet töltött adenovírus kutatással, a Magyar Mikrobiológiai Társaság alapító tagja, és mintegy hetven éve munkatársa az egyetemi intézetnek.

A kétnapos szimpóziumon a mikrobiológia minél szélesebb spektrumát és a legújabb eredményeket kívánták bemutatni a szervezők, alapvetően az intézetben működő kutatócsoportok munkáján, az aktuális kutatásokon, illetve nemzetközi együttműködéseken keresztül – nyilatkozta honlapunknak dr. Szabó Dóra. A mikrobiológián belül a jelenlegi legaktuálisabb témák egyike az antibiotikum rezisztencia kialakulása és terjedése. Az intézet, melynek Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal foglalkozó kutatócsoportja is van, egy nemzetközi együttműködés keretében részt vesz új peptid-típusú antibakteriális szerek fejlesztésében is, melyek terápiás lehetőséget nyújthatnak a multirezisztens kórokozókkal szemben. A kutatás amerikai és német partnerekkel folyik, akik szintén előadtak a szimpóziumon. Az együttműködés keretében az intézetben az általuk szintetizált új szerek tesztelése folyik.

A hangsúlyos témák között szerepeltek a klímaváltozással összefüggő vírusfertőzések, valamint a transzplantált betegek vírusfertőzései (pl. humán herpesz vírus, CMV vírus), de hallhattak a szimpózium résztvevői a hepatitis C vírus fertőzésekkel és a HIV-vírussal kapcsolatos újdonságokról is.

Nagyon aktuális téma a területen a mikrobiom, a normál flóra szerepe és jelentősége a különböző kóros állapotokban, ugyanis egyre több betegségnél írják le, hogy megváltozik a bélflóra (pl. központi idegrendszeri, allergiás betegségeknél, elhízással, diabétesszel kapcsolatban). Az intézetben ezzel kapcsolatban is alakult a közelmúltban kutatócsoport.

A résztvevők négy szekcióban több mint harminc tudományos előadást hallgathatnak meg. A Semmelweis Symposiumra 10 külföldi előadó is érkezett hat országból, többek között olyan neves intézményekből, mint a párizsi Institut Pasteur és a stockholmi Karolinska Institute. 

A szimpózium tudományos programbizottságának tagjai dr. Szabó Dóra igazgató, dr. Kocsis Béla adjunktus, dr. Ostorházi Eszter, dr. Dobay Orsolya, dr. Ongrádi József docensek, dr. Nagy Károly egyetemi tanár, az intézet előző igazgatója, valamint Kövesdi Valéria laboratóriumi asszisztens voltak.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.