A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézete a Magyar Tudományos Akadémia és a Belga Capsugel közreműködésével 1.st Open Forum on Pharmaceutics and Biopharmaceutics Supergenerics címmel egy napos konferenciát szervezett 2011 május 24-én az MTA épületében.

Az egy napos rendezvényre 23 országból érkeztek résztvevők. Az előadok között olyan nemzetközi szakmai tekintélyek voltak, mint Vinod P. Shah az International Pharmaceutical Federation tudományos titkára.

A konferencia témája a szupergenerikumok és helyük a gyógyításban, a gyógyszertechnológia beteg-centrikus fejlesztési lehetőségei, klinikai kutatás és gyógyszerminőség, továbbá egészségügyi hatósági regisztrációs területek voltak.

Az előadásokban elhangzott, hogy a szupergenerikus szerek nem helyettesíthetőek más szerekkel, azonban fejlesztésükre kevesebb időt és pénzt kell fordítani. A szupergenerikus szerek olyan vegyületeken alapszanak, melyek oltalma már lejárt. Azonban saját fejlesztések után egy olyan új vegyület jön létre amely a készítmények biológiai hasznosulásának, kezelhetőségének, és a beteg terápiás együttműködésének javítását szolgálják.

Dr. Klebovich Imre

A konferencia ötletgazdája és fő szervezője Klebovich Imre az egyetem Gyógyszerészeti Intézetének igazgatója volt.

A konferencia igen sikeres volt, minden résztvevő reményét fejezte ki, hogy nem sokára ismét találkozhatnak és megbeszélhetik az újabb eredményeiket.