Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 22.
390536 Összes oltás

IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

20080800.jpg

Felső címlapképen: Szövettani diagnosztikai egységet avattak az I.sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben, cikk a 3. oldalon.
Alsó címlapképen: A tervek szerint jövő áprilisra teljesen megújul a Mária utcai Szemklinika épülete, cikk a 4-5. oldalon.
Fotók: D. Kiss Balázs

A lapszám letölthető itt PDF-formátumban

E lapszámunk borítóját Romvári János készítette.

 

Tisztelt Látogatónk! Az alábbi néhány írást a nyomtatott újságban nem, kizárólag lapunk webes változatában olvashatja.

  blank
  Csak weben olvasható hírek, események – röviden
  Fórum a krízist okozó munkaerőhiányról
    Az Egészségügyi Menedzserképző Központban június 10-én tartott Egészségügyi Emberi Erőforrás Fórumról szóló beszámolót Sándor Judit tollából olvashatják.
  A 2007-es gyógyszerpiaci tapasztalatokról
    Hogyan érintették a gyógyszerpiac szereplőit a gyógyszerpiac szabályozásában tavaly bekövetkezett jelentős változások? – Urbán Beatrice írása.
  Transzplantáció – szervkivétel cadaver és élő donorból
    A szervátültetéssel kapcsolatban több jelentős etikai, jogi kérdés merül fel. Ezeket tisztázza Smudla Anikó.
  Csanda Endre professzor emlékei
    Csanda Endre professzort köszöntöttük 85. születésnapja alkalmából. Önéletrajzi írásaiból olvashatnak.
  Töprengések és tettek az Oktatási Centrumért
    Egyre közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor birtokba vehetjük egyetemünk új Oktatási Centrumát. Kopper Lászlónak, az épület egyik megálmodójának gondolatait olvashatják Tolnai Kata és Tóth Andrea írásában.
  TF-napok május elején
    Csermely Gábor írása.
  Mikor is iratkozott be az egyetemre, Aladár bácsi?
    Az arany okleveles Szende István gondolatai
  Emlékezés Urai Lászlóra
    Urai László angiológus, egyetemi tanár 1987. április 5-én hunyt el – Emed Alexander emlékezik rá írásával.
  Csodálatos Patológia – fotókiállítás
    Fluoreszcens és konfokális mikroszkópos képekből rendezett kiállításról Urbán Beatrice számolt be lapunknak
blank
Hírek, események – röviden
Gondolatok a béranya sejtekről
  Publicisztika
Elődök és utódok teremtette szövettani diagnosztikai egység
  Európai dimenziójú nagyberuházásnak nevezte prof. dr. Tulassay Tivadar rektor az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben május 21-én átadott szövettani diagnosztikai egység megteremtését, utalva ezzel az új létesítmény jelentőségére. Az avatási ceremónián nemcsak a jelen és a közelmúlt munkálkodóiról emlékeztek meg, hanem – portréjának leleplezésével – e tudományterület fejlődésében egykor fontos szerepet játszó dr. Balogh Ernő professzorról is.
Átépítés alatt a Mária utcai szemklinikai épület
  A tervek szerint jövő áprilisra kívül-belül megújul, sőt még bővül is a Szemészeti Klinika Mária utcai épülete. A már elkezdődött rekonstrukció ideje alatt változatlanul ellátják a betegeket. Az átépítésről dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi docens, az építkezési projekt vezetője, a kl
inika igazgatóhelyettese tájékoztatta lapunkat.
Felújítás és hozzáépítés
  „Nagy öröm számunkra, hogy megkezdődött a Mária utcai Szemklinika külső és belső teljes felújítása, hisz az épület éppen az idén lesz 100 éves.” – mondta lapunknak dr. Németh János klinikaigazgató professzor. – „Több, mint két évszázada van Szemészeti Klinika Budapesten, amely 1804-es alapításával a második legrégebbi a világon. A jelenlegi Mária utcai épületet egy év alatt húzták fel 1908-ban, s reményeink szerint a mostani átalakítás is megtörténik jövő tavaszra.”
Rektori pályamunkák díjazottjai
Húszéves a Mozsonyi Sándor Alapítvány
Sokfelé nyitó egyetemi nemzetközi kapcsolatok
  Idestova másfél éve új vezető irányítja a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságát egyetemünkön. A tavaly januártól hozzánk került Sümeghy Gyulától nem csak az úgymond, klasszikus feladataikról szereztünk információt, de értesültünk új teendőikről is.
Uniós irányelvek a biztonságos, minőségi szervátültetésért
Szakma és haladás – kitüntették Paulin Ferencet
  A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta dr. Paulin Ferenc, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára. Az egyetem ismételt felterjesztésére március 15-én ezzel a magas kitüntetéssel fejezte ki az elismerését az állam és a tárca a professzor oktatásban végzett sokéves, magas színvonalú munkájáért.
Koraszülöttek majálisa
A biztonság felértékelődött
  Ünnepség keretében adtuk át június 4-én a Nagyvárad téri Elméleti Tömb fejújításával összefüggésben megvalósult biztonságtechnikai beruházás-sorozat első ütemét. Ez a munka nem olyan látványos, nincs annyira szem előtt, mint például volt a NET bővítése, összege sem túl nagy, viszont annál nagyobb az érték, amit teremtett: az épületet használó hallgatók és dolgozók biztonságának védelmét szolgálja. Emiatt fontos, hogy a nyilvánosság elé tárjuk az e téren elért eredményeket. Nem lehet olyan szűkös az egyetem költségvetése, hogy ne áldozzunk a biztonság növelésére, ezért folytatni kívánjuk a most megkezdett beruházást.
A Kardiológia Napja
Világszínvonalú diagnosztikai rendszer a gyermekellátásban
  Az I. sz. Gyermek­gyógyászati Klinika 33,2 millió forint értékű műszeradományt kapott a Gyermekrák Alapít­ványtól. Az Olympus Endoszkópos Torony­rendszer segítségével évente mintegy 250-300 gyomor- és béltraktus betegségekben szenvedő gyermeket vizsgálhatnak ezentúl – mondta az átadási ünnepségen prof. dr. Arató András igazgatóhelyettes.
Egy ápolói fórum ürügyén
  Emberi erőforrás krízis az egészségügyben
Két egyetemtörténeti csemege egy napon
Megújult klinikakert
Korlenyomat 2008
  Könyvajánló
Tudománytól Üzletig
  – mérföldkő a Semmelweis Innovations Trimarán Programjában
Továbbfejlődni és gyógyítani
  A mindennapokat megélni, betegeket gyógyítani egész életre szóló elhivatottságot jelent. A fiatal kutatónő ars poeticájában ez került az első helyre. Dr. Duhaj Szilvia, a FOK I. éves rezidense „Kiváló tudományos diákkörös” kitüntetést kapott, amelyet a februári egyetemi TDK konferencián vett át.
Ovibemutatkozó
Hivatása volt az élete
  Orvos sosem szakad el hivatásától, amíg él, addig foglalkoztatja szakmája fejlődése. A 80. születésnapját nemrég ünneplő dr. Hervei Sarolta továbbképzésekre jár ma is. Élete, pályája csaknem három évtizeden át kapcsolódott össze a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikával. Kérésünkre emlékeiből szemezgetett.
A kor is lehet érdem
  Csanda Endre professzor nyolcvanöt éves
A Semmelweis Egyetem Szenátusa, 2008
Fizetett hirdetés
  Medicomm

 

Semmelweis Egyetem | Semmelweis Egyetem újság | Első cikk |