Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 22.
390536 Összes oltás

 

IX. évfolyam 2. szám · 2008. március 3.

20080200.jpg

A lapszám letölthető itt PDF-formátumban

E lapszámunk címlapját Romvári János készítette.

Címlapon fent: Adam von Mack felvételén Tulassay Tivadar, Jörg Weidenhammer és Stubnya Gusztáv azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy a Semmelweis Egyetem és az Asklepios Kliniken LBK Hamburg GmbH közös képzést indít, amelynek elvégeztével Semmelweis egyetemi orvosi diplomát kapnak a végzettek.

Címlapon lent: Az első magyarországi műszív-beültetés műtéten Tokos Zoltán fényképezett.

Előző lapszámunk címlap fotóinak készítőjét sajnálatosan tévesen közöltük, helyesen: Ágoston Róbert.

 
Hírek, események – röviden
Éles vonalban
  Publicisztika
Hamburgban is Semmelweis-diploma
  A nemrégiben bejelentett hír – mely szerint az akkreditációs eljárás lezárulásával a Semmelweis Egyetem egy németországi képzőhellyel bővül – fontosságában majdnem felér azzal, mint amikor 1983-ban először fogadott akkor még nyugatnémet hallgatókat egyetemünk. A nemrégiben Németország egyik legnagyobb klinikai központjával, az Asklepios Kliniken LBK Hamburg GmbH-val kötött szerződés értelmében közös képzés indul a két intézmény részvételével. Az akkreditációt követően 42 német hallgató – az első két Magyarországon teljesített elméleti év után – Hamburgban tanul majd tovább.
Az agyműködés titka és a stroke
  „A »brain and mind« az agy és a tudat, az agy működésének titka foglalkoztatott, mert ennél nagyobb csoda nincs” – vallja Nagy Zoltán professzor. Az ő nevéhez fűződik a hazai stroke-ellátás professzionális megszervezésének elindítása. A vezetésével alakult szakmai társaság működésével megindult a rendszeres szakirányú továbbképzés, a családorvosoknak a kockázati tényezők kezelésére vonatkozó útmutatók születtek, és a Nemzeti Stroke Program eredményeképpen a 90-es évek végére a stroke-eredetű halálozások jelentősen csökkentek. A professzor úr érdeklődésünkre kutatásairól beszélt.
Első műszív-beültetés Magyarországon
MRSA kimutatás rekordidő alatt
Építész karról az orvosegyetemre
  A tavaly február 14-i TDK-konferencián adták át Maurovich Horvát Pálnak a Semmelweis Egyetem 2006. évi Kiváló Diákköröse kitüntető címet. Az 2. éves PhD hallgató a szlovákiai Révkomáromból került Budapestre, korábban a pozsonyi műszaki egyetemre jelentkezett, építészmérnök akart lenni.
OTDK-díjazott útkeresőben
  Egyéves amerikai kutatómunka után az Élettani Intézetben folytatta tudományos munkáját Lukács Viktor ötödéves medikus. A hallgató TDK-sként az ioncsatornák működésének vizsgálatát kutatja. Idén az élettani, kórélettani és farmakológiai szekcióban indult az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és első lett, valamint megkapta a Magyar Zoltán Közalapítvány díját is.
A TDK oktató titkai
  Balázs Andrea, a Farmakognózia Intézet tudományos munkatársa a 2007. évi Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián vehette át a Kiváló TDK Oktató elismerést, amellyel sikeres és kitartó munkáját díjazták. Megkérdeztük tőle: mit is jelent a hétköznapokban a diákkörös „kutatók” első szárnypróbálgatásainak segítése?
Világhírű szabadgyök kutató egyetemünkön
Jelentés az örök hóhatárról
  Portrénk Ács Zoltánt, a Testnevelési és Sporttudományi Kar jelenlegi PhD-, illetve egykori nappali tagozatos hallgatóját hivatott bemutatni. A kitűnő hegymászó, expedícióvezető, kutató, fitness-edző és férj mesélt nekünk eddig elért rendkívüli eredményeiről, s jövőbeli terveiről.
Tudományos diákkörösök mestertanára
  Minden közös tevékenység – a TDK-s hallgatók és témavezetőik közötti kapcsolat is – csak akkor megy előre, ha kölcsönös érdekeltség alapján működik. Ezt tartja Kempler Péter, az I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, akit tavaly év végén az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanári Aranyéremmel tüntetett ki.
Hadfy Program Kaliforniában
  Egész más a hozzáállás. Nem tudom, hogy az évente hitelből kifizetett 20 000 dollár, az életkor vagy a keményebb felvételi rendszer teszi-e, de mindenki sokkal lelkesebb. Hajnal négykor kel, hogy a
reggeli referálón be tudjon számolni a rábízott betegek éjszakai sorsáról, és este kilencig benn marad, ha úgy kívánják a teendői. Lehet, az is számít, hogy úgy érzi, szükséges a munkája, mert vannak betegek, akikért ő felel. Engem mindenesetre ez nagyon lelkesített, ahogy az is, hogy mindig volt valaki, aki odafigyelt rám… Nardai Sándor (ÁOK V. évf.) élménybeszámolója.
Müller Miklós kitüntetése
OT és THG, avagy a nagyhatalmak doppingháborúja
  A szerző, Tar Csaba a ’60-as,’80-as évek doppingbotrányainak főbb jellemzőit foglalja össze írásában.
Juhász Miklós sebész emlékezete
110 éves az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épülete
Nagy kalandok
  A közelmúltban az egyetem Baráti Körében nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott Desits Imre Ágyuk és rizsföldek címmel a Fülöp-szigeteken tett utazásáról.
Kamarazenekarunk krónikája
Meghívó
Hirdetés

 

Semmelweis Egyetem | Semmelweis Egyetem újság | Első cikk |