Követelmény

 FIZIKÁLIS MEDICINA ES REHABILITÁCIÓS ORVOSLÁS

1. Képzési idő: 60 hónap

2. Képzési program:

2.1. 24 hó törzsképzési program:

a) 6 hó sürgősségi gyakorlat

b) 1 hó törzsképzési tanfolyam

c) 3 hó gyakorlat akkreditált rehabilitációs osztályon (neuro-musculosceletalis,

rehabilitációs alaptevékenység)

d) 5 hó neurológia:

da) 3 hó akut neurologiai osztalyos gyakorlat

db) 2 hó neurorehabilitácios tevékenységet folytató mozgásszervi rehabilitaciós osztályon

e) 3 hó belgyogyászati gyakorlat

f) 1 hó pulmonológiai gyakorlat

g) 1 hó kardiológiai gyakorlat

h) 4 hó traumatológia es ortopédia

2.2. 36 hó szakgyakorlati képzés:

a) 2 hó reumatológiai osztály es ambulancia

b) 3 hó fizikoterápiás, balneoterápiás gyakorlat

c) 30 hó rehabilitációs medicina:

ca) legálabb 20, legfeljebb 22 hó rehabilitációs medicina alaptevékenység és

cb) legálabb 8, legfeljebb 10 hó rehabilitációs medicina speciális programja,

amelyek együtt tesznek ki 30 hónapot

d) 1 hó tanfolyamok: rehabilitációs alapismeretek, fizioterápiás alapismeretek, ortetika protetika, kineziológia

3. Szakvizsgára bocsátás egyéb feltételei

Meghatározott számú és típusú beavatkozás teljesítése

Szakvizsga tételsor (FMRO)

 

Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakvizsga elméleti tételei

 

 1. Az orvosi rehabilitáció története. A funkcionális diagnosztika módszerei (leggyakrabban használt funkciózavart mérő tesztek). Rehabilitáció progrediáló, krónikus neurológiai betegségekben (SM, ALS, NM, Parkinson). Munkába visszavezető és szociális rehabilitációs programok. 
 2. A rehabilitációs medicina fogalma, folyamata, a szakorvos kompetenciája. Az életminőség fogalma, jelentősége, felmérésének lehetőségei. Komplex kéz funkciózavarok, funkciózavarok és rehabilitációjuk (post-traumás, égés, rheumatoid arthritis, fejlődési rendellenesség). Szexualitás és fogyatékosság. 
 3. A fogyatékosság fogalma, értelmezése, individuális és szociális modell. Foglalkoztató terápia. Rehabilitáció metabolikus, daganatos és más eredetű (asepticus, csontváz rendszerbetegségei) csontbetegségek okozta fogyatékosság miatt. Neurogén hólyag, végbél, és menedzselésük. 
 4. Az FNO alapelvei, a testi funkciók és struktúrák, felmérésük, a személyes tényezők. A fizioterápia passzív eljárásai, módszerei. Rehabilitáció stroke-ot követően és egyéb eredetű hemiplégiások esetében. Rehabilitáció súlyos látászavarokban. 
 5. A tevékenység és részvétel, valamint a környezeti tényezők és felmérésük. Az aktív fizioterápiás módszerek. Rehabilitáció végtaghiányos állapotokban (trauma, érbetegség, daganat, fejlődési rendellenesség). Hallás-rehabilitáció, rehabilitáció cochlea implantáció után. 
 6. Autonómia, compliance, adherencia. Sport és rehabilitáció (sport szerepe a rehabilitációban). A komplex fizioterápia lehetőségei a krónikus degeneratív mozgásszervi betegek rehabilitációjában. Gyermekkorúak rehabilitációjának sajátságos szempontjai. 
 7. Biomechanikai, kineziológiai alapfogalmak, a musculosceletalis rendszer szerepe. Gyógyszeres terápia stratégiai szempontjai a rehabilitációban. Rehabilitáció szisztémás reumatológiai betegségek okozta fogyatékosságok miatt (rheumatoid arthritis, arthritis sporiatica, SPA, tartós steroid terápia hatásai, dermatomyositis, SLE, vasculitisek). Nyelési és más táplálék-felvételi zavarok ellátása. 
 8. A mozgások idegrendszeri szabályozása. Rehabilitáció kommunikációs és beszédzavarok miatt gyermek és felnőtt korban. Rehabilitáció komplikált csonttörések okozta fogyatékosság miatt (csípőtáji törések, csigolyatörések, stb.). Légzés rehabilitáció (légzőszervi és más eredetű).
 9. Betegjogok, a rehabilitációt befolyásoló jogszabályok, finanszírozás, adminisztráció. Korszerű ortetika. Rehabilitáció a táplálékfelvétel, hasznosítás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt (obesitas, malnutríció, bélrezekció következményei is). Rehabilitáció krónikus fájdalom-szindrómák okozta fogyatékosság miatt (fibromyalgia, Sudeck, daganatos fájdalom, krónikus derékfájdalom, stb.). 
 10. Bizonyítékokra alapozott medicina és kutatómunka a rehabilitációban. Segítő termékek rendelése, különös tekintettel a kerekesszékre. Rehabilitáció a vizelet kiválasztás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt (neurogén hólyag, időskori vizelettartási, ürítési zavarok). A kommunikáció KIR sérülés okozta zavarai. 
 11. Minőségügyi alapismeretek, minőségirányítás a rehabilitációban. Szocioterápiák. Rehabilitáció kardiológiai betegségek okozta fogyatékosság miatt. Spaszticitás és mozgászavarok. 
 12. A team munka elvei, gyakorlata és értékelése. Elektrodiagnosztika a rehabilitációban. Rehabilitáció immobilitás okozta fogyatékosság miatt. Rehabilitáció trachea kanüllel élők esetében és beszédtréning laryngealis exstirpatio után. 
 13. Rehabilitációs egészségügyi ellátás, a lakóközösségi rehabilitáció. Képalkotó diagnosztika a rehabilitációban. Elkülönítést igénylő betegek rehabilitációja (szeptikus állapotok, szerv-transzplantáció után). Kognitív zavarok KIR sérülés következtében.
 14. A pedagógiai rehabilitáció korszerű elvei és gyakorlata gyermek és felnőtt korban. A terhelhetőség felmérése a rehabilitációban. Rehabilitáció az agy traumás sérülései okozta fogyatékosság miatt. A rehabilitáció sajátosságai daganatos betegségekben és más a várható élettartamot jelentősen lerövidítő állapotokban. 
 15. A szociális rehabilitáció korszerű elvei és gyakorlata. Pszichológiai feladatok a rehabilitációban (pszichodiagnosztika, pszichoterápiás módszerek). Rehabilitáció gerincvelő sérülése következményeiként kialakult fogyatékosság miatt. Vestibularis zavarok rehabilitációs programja (ataxia, vertigo).
 16. A foglalkoztatási rehabilitáció korszerű elvei és gyakorlata. Konduktív pedagógia. Rehabilitáció égés és más súlyos lágyrész-károsodások (fagyás, maródás) következményei miatt. Időskorúak rehabilitációjának sajátos szempontjai. 
 17. A fogyatékosság epidemiológiája. Elektroterápia a rehabilitációban. Rehabilitáció krónikus fogyatékossággal élő egyént ért sérülések esetében. Thrombosis profilaxis szerepe a rehabilitációban (különös tekintettel az immobilizációra, antiphospholipid syndroma). 
 18. Etikai kérdések a rehabilitációban. A hydro- és balneoterápia és egyéb természetes gyógymódok gyakorlati felhasználása a rehabilitációban (nem csak mozgásszervi, pl. vascularis is). Rehabilitáció perifériás érbetegségek okozta fogyatékosság miatt. Heterotop ossificatio, decubitus, kontraktúrák. 
 19. Táplálás terápia, dietetika alapelvei (mesterséges táplálás is). Korszerű protetika. Rehabilitáció perifériás idegek betegségei és sérülései után. Légzési rehabilitáció technikája posttraumás és neurológiai állapotokban. 
 20. Érdekképviselet (fogyatékos emberek civil szervezetei) jelentősége és gyakorlata a rehabilitációban. Rehabilitációs ápolás. Rehabilitáció lassú progressziót mutató krónikus neurológiai betegségekben (post-polio, CP felnőtt korban, epilepszia, rendszerbetegségek, polineuropathiák). Rehabilitáció a nyirokkeringés zavaraiban.                                                                                                                            A Rehabilitáció folyóirat elmúlt 10 évi számainak ismerete