Orvosi rehabilitáció tantárgy
(kötelezően választható)

Rehabilitációs Medicina Tanszék
Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar
  

Tantárgyfelelős: Dr. Dénes Zoltán

A tárgy tematikája: Az orvosi tevékenységünk 3. alappilléréről a megelőzés és a gyógyítás mellett a rehabilitációról kevés ismerethez jutnak a hallgatók képzésük során, pedig a WHO adatai szerint a lakosság 10% valamilyen szinten fogyatékos.

A rehabilitációs alapismeretek nélkülözhetetlenek orvosi tevékenységünk végzéséhez.

A fogyatékosság felismerése, kezelése speciális ismereteket igényel, amellyel a rehabilitációs medicina foglalkozik. Az oktatás során korszerű rehabilitációs ismeretek sajátíthatók el, kiemelve az alábbi területeket: A fogyatékosság értelmezése a WHO szerint, a fogyatékosság epidemiológiája. Intézményrendszer, jogszabályi háttér. A rehabilitáció filozófiája, a rehabilitációs team és működése, az orvos szerepe a rehabilitációs teamben, a rehabilitáció helye az egészségügyi ellátás rendszerében. A mindennapi élettevékenységek akadályozottsága, a funkciók felmérése: mozgás, önellátás, kommunikáció, viselkedés. A rehabilitáció legfontosabb módszerei. Rehabilitációs célkitűzések, tervkészítés, fejlett technológia alkalmazása a rehabilitációban. Rehabilitációs programok. Rehabilitáció balesetek és degeneratív ízületi betegségek miatt. Amputált betegek rehabilitációja, idegrendszeri károsodott betegek rehabilitációja, gyermek- és az idős kor sajátosságai a rehabilitáció szempontjából. Az immobilizáció és megelőzése. Segédeszköz rendelés, adaptáció, életmódváltás.

A gyakorlatok pénteki napon 14 órakor kezdődnek!

 

1, 2020. 02. 07. Rehabilitációs alapfogalmak (Mi a rehabilitáció? Mi a fogyatékosság? Kinek van szüksége rehabilitációra?). A fogyatékosság epidemiológiája. Az orvosi rehabilitáció sajátosságai. Intézményrendszer,  jogszabályi héttér). Dr. Dénes Zoltán egy. docens, Dr. Masát Orsolya szakorvos (OORI)

2,  02. 14. A rehabilitáció módszerei (kontraktúra megelőzés, izomerősítés, egyensúly-gyakorlás). Súlyos agysérülés szenvedett betegek rehabilitációja. Dr. Dénes Zoltán egy. docens Dr. Masát Orsolya (OORI)

3, 02. 21. Rehabilitációs célkitűzések, tervkészítés. Fizikai terhelhetőség akadályai, megítélése. A gerincvelő sérülésének következményei, a kerekes-székes életmód. Dr. Klauber András főorvos, Dr. Putz Miklós (OORI).

4, 02. 28. Amputációhoz vezető állapotok (érbetegek, tumoros betegek, traumás sérültek), az amputáció következményei. Amputált betegek rehabilitációja (mobilizálás, művégtag ellátás). A művégtag ellátás indikációi. Az immobilizáció és megelőzése. Dr. Farkas Péter főorvos, Dr. Gombos Zsófia (OORI).

5, 03. 06. Rehabilitáció ízületi és gerincbetegségek esetén. Fizioterápiás módszerek. A gyermekkor rehabilitációs sajátosságai. Minőségügyi szempontok a rehabilitációban. Dr. Boros Erzsébet főorvos, Dr. Kenéz Júlia (OORI).

6, 03. 13. Rehabilitációs programok. A stroke megelőzése, következményei, rehabilitációja. Fejlett technológia alkalmazása a rehabilitációban. Dr. Fazekas Gábor PhD, főorvos, Dr. Herczeg Eszter (OORI).

7, 03. 20. János Kh. Rehabilitációs Osztály: A rehabilitáció filozófiája, a kórházi rehabilitációs osztály sajátosságai, rehabilitációs módszerek, Szent János Kórház Rehabilitációs Osztály: Dr. Trócsányi Márta főorvos (Szent János Kh.).

8,  03. 27. Az ergoterápia fogalma, alapjai, szerepe a rehabilitációban. A különböző funkciózavarral rendelkező páciensek fejlesztése az ergoterápián. Az akadálymentes otthoni környezet. Dr. Mogánné Tölgyesy Szilvia az ergoterápia vezetője, OORI

9, 04. 03. Pulmonológiai rehabilitáció alapjai, terhelés élettani alapfogalmak spiro-ergometriás vizsgálatok légzés rehabilitáció krónikus tüdőbetegségekben, peri-operatív teendők mellkasi műtétek kapcsán. Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet, Légzésrehabilitációs Osztály: Dr. Varga János Ph.D. osztályvezető főorvos c. egyetemi docens

10, 04. 17. A fogyatékosság értelmezése a WHO szerint (FNO). A nappali kórház ellátási forma a rehabilitációs medicinában. Dr. Szögi Beáta főorvos, Dr. Paulina Andrea (OORI).

11, 04. 24. ORFI: Funkciók felmérése, mindennapi élettevékenységekben akadályozottság. Az életminőség felmérése. Rehabilitáció degeneratív ízületi betegség, és reumatológiai betegségek esetében. Dr. Polgár Anna PhD Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI), II. sz. Rehabilitációs osztály Frankel Leó út 38-40. V. emelet.

12, 05. 08. Rehabilitációs team, team munka, az orvos szerepe a rehabilitációs teamben. Rehabilitáció balesetek, műtétek után. Az időskor rehabilitációs sajátosságai. Dr. Vén Ildikó főorvos, Dr. Szabó Dávid, Vass Ildikó (OORI)