Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy a 2023 május 12-én, mozgássérüléssel élő gyermekek/fiatalok részére megrendezett balatoni hajózás nagy sikerrel lezajlott. 

Az eseményt a 2023. évi Esélyegyenlőségi naphoz kapcsolódóan az SE Pető András Pedagógiai Intézete, együttműködve a Perspektíva Alapítvánnyal, az MVM Sportegyesület támogatásával szervezte meg Balatonfüreden, a Koloska Marina Kikötőben. 

Az élménynapon 14 mozgássérüléssel élő személy vett részt 3 éves kortól, egészen felnőtt korig. Hozzájuk csatlakoztak a testvérek, kísérők, szülők, hozzátartozók. A hajózás hozzájárult a Semmelweis Családbarát Egyetem Program színesítéséhez.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a rendezvényen részt vett Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Köszöntő beszédében kihangsúlyozta, habár zord szél-és időjárási körülmények között, mégis a gyermekek és szüleik nagy örömére szolgál a rendezvény. Megosztotta személyes, Balatonhoz köthető gyermekkori emlékét, melyben kalózvitorlással szállt vízre. „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” – idézte Senecát, majd hozzátette, az eseményre összegyűlt csapatot összetartja, hogy mindnyájan egy kikötőből indulunk, és oda is érkezünk vissza. 

A köszöntők sorát Feketéné dr Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese folytatta. Hangsúlyozta, a hajózás élménye olyan a résztvevő gyermekeknek, akár egy rendhagyó természet-, környezetismeret, és életvitel óra. A vizes sportokban lehetőség nyílik küzdeni, szembenézni, átélni a sikert. S mindeközben észrevétlenül fejlődni, ügyesedni. Kiemelte, hogy a rendezvény segít lebontani a falat, ami társadalmunkban a sajátos nevelési igényű személyek beilleszkedését nehezíti. Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések által lesz akadálymentes a világ.

Fluck Benedek, az MVM Sportegyesület elnöke elmondta: az MVM csoport számára kiemelt cél, hogy ilyen jellegű rendezvényekben aktívan részt vegyenek, és maradandó élmény nyújtásával támogassák azon személyek sporthoz való hozzáférését, akik nehezebb helyzetben vannak. A vitorlázás kapcsán -melyet 5,5 éves kora óta űz- elmondta, hogy ez a sport sokszor arról szól, mint maga az élet. Kell hozzá nagy adag bátorság. Megmutatja, hogyan lehet nehéz körülmények között is megoldásokat találni. Ebből ad ízelítőt a rendezvény a gyermekek és családok számára. 

Gosztonyi András, Perspektíva Alapítvány kuratóriumának elnöke megosztotta a hallgatósággal, hogy az alapítvány kifejezetten azért jött létre, hogy a vitorlás sportokat és a Balatont közel hozza azon személyekhez, akiknek egyébként nem lenne lehetősége ezt az élményt megtapasztalni és megismerni. 

A zord időjárási viszonyok ellenére a családok és a gyermekek a legnagyobb lelkesedéssel érkeztek a programra, és vettek részt a hajózáson. Az eső okán vitorlás hajók helyett egy félig zárt motoros hajón tapasztalhatták meg a víz hullámzását, ahonnan szabadon gyönyörködhettek a természet kincseiben. A vízre szállást szakképzett, közvetlen és kedves hajóskapitányok segítették. 

Ezúton is köszönjük a Tény a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány támogatását, mely nélkül nem valósulhatott volna meg az élményhajózás!