Együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Quzhou People’s Hospital. Dr. Merkely Béla, az egyetem rektora elmondta: reményeik szerint a partnerkapcsolat például szolgálhat más kórházak, kutatóhelyek, egészségügyi intézmények számára is, így a jövőben még több kínai intézménnyel születhet hasonló megállapodás.

„A két intézmény közötti kapcsolat nem új keletű, a Transzlációs Medicina Központ (TMK) már korábban is szoros együttműködést alakított ki kínai partnerével. Ennek keretében eddig tizenkét hallgató kezdte meg tanulmányait a TMK által szervezett nyári egyetemen” – emlékeztetett a rektor a megállapodás online aláírási ünnepségén.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb erénye a nemzetközisége, az intézmény pedig éppen idén ünnepli az egyetemen folyó nemzetközi orvosképzés 40 éves jubileumát. „40 évre tértünk rá arra az útra, aminek a most aláírt megállapodás egy fontos mérföldköve” – hangsúlyozta.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a Times Higher Education épp a napokban közölt idei világrangsorában a Semmelweis Egyetem bekerült a világ 250 legjobb egyeteme közé. Egészen pontosan a 236. helyre, ezzel az ország és a kelet-közép-európai régió vezető felsőoktatási intézményének számít. „Ez a siker egész Magyarország, a hazai orvos- és egészségügyi szakma, a magyar kutatók dicsősége, és hasznára válik valamennyi partnerünknek is” – emelte ki a rektor.

„Kína a technológiai fejlesztés egyik vezető hatalma, ezért tökéletes partnere lehet a Semmelweis Egyetemnek, amely a világ egyik legjobb orvos- és egészségügyi szakegyetemeként stratégiai fontosságúnak tartja az orvostechnológiai, gyógyászati fejlesztésekben rejlő lehetőségek kiaknázását. Hasonlóan fontos számunkra a transzlációs szemlélet és a gyakorlatorientált oktatás, melyek szintén kiemelt szerepet játszanak a jelenlegi partneri kapcsolatunkban” – fogalmazott dr. Merkely Béla, hozzátéve hogy ennek okán egy hosszú, gyümölcsöző kapcsolat fontos állomásaként tekint a mostani megállapodásra.

A Wenzhou Orvostudományi Egyetem elnöke, Xiaokun Li kiemelte, fontos számukra a külföldről érkező magas szintű erőforrások befogadásának felgyorsítása. „A világgazdasági egységesülés gyors fejlődésével egyre gyakoribbá válnak a nemzetközi cserekapcsolatok az orvostudomány területén, képességeink javítása és az orvosi minőség előmozdítása a nemzetközi kapcsolatok erősítésével fontos stratégiákká váltak a modern kórházi menedzsment kiépítésében” – mondta.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a kórházi tehetség-csapat építésének megerősítése a kórházak fejlődésének alapja. A kórházakra nehezedő egyre súlyosabb reformnyomás és fejlesztési kihívások közepette különösen fontos a szakértői csapat építésének megerősítése.

Dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója hangsúlyozta, fő céljuk az, hogy a tudományt az egészségügybe vigyék a következő generációs egészségügyi szakemberek oktatásának megreformálásával. Ezt jelzi, hogy az elmúlt két évben 165 PhD-hallgató mintegy 300 projektet indított el a Semmelweis Egyetemen. A vegyes oktatási modell és a központban folyó nagyon szoros projektkövetés lehetővé teszi a legmagasabb szintű kutatást.

„A szerződés aláírásával hidat építünk a hagyomány és az innováció között, képviselve a PhD-képzés szellemiségét és hagyományait, miközben modern szakmai oktatási háttérrel és egyedülálló tudományos és oktatási megközelítéssel forradalmasítjuk azt” – mondta az igazgató.

A Wenzhou Orvosi Egyetemhez tartozó Quzhou People’s Hospital már eddig is gyümölcsöző együttműködést folytatott a Semmelweis Egyetemmel. Idén nyáron 12 fiatal kínai klinikus vett részt a Transzlációs Medicina GATE-program 4 hetes online képzésében.

Dr. Felix Y. Xu, a GATE-program korábbi tanulója, az együttműködés kapcsolattartója és koordinátora elmondta, hogy az urológia területén szeretné kiterjeszteni a kutatást a laboratóriumokból a klinikai környezetbe.

„A Quzhou People’s Hospital mind a 12 GATE-programban tanuló diákja a Transzlációs Medicina Központ oktatóinak útmutatása révén már tisztában van a transzlációs orvostudomány alapvető fogalmaival és vizsgálati megközelítéseivel” – magyarázta.

A Quzhou Egészségügyi Bizottság dékánja, Lijun Liao mérföldkőnek nevezte a Quzhou People’s Hospital és a Semmelweis Egyetem közötti együttműködés aláírását, amely jelzi, hogy a partnerség érdemi szakaszba lépett. Hangsúlyozta, mennyire hisz a felek közötti kölcsönös sikerben, abban, hogy hatékonyan tudják végrehajtani a megállapodást, elmélyítve, gazdagítva a jövőbeni együttműködést, amely az emberek gyógyítását szolgálja.

Kiemelte azt is, hogy a Semmelweis Egyetem rendkívül tiszteletre méltó nemzetközi orvosi intézmény, nagyszerű célokkal és nézetekkel, amely hosszú története során számos országnak képzett tudományos elitet.

Dr. Varga Gábor, a TMK általános és operatív igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy napjainkban kiemelten fontos az országok és kontinensek közötti együttműködés megteremtése, mert tudásunk megosztásával hihetetlen dolgokra lehetünk képesek.

„Ezen az ünnepségen leraktuk az alapjait egy mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködésnek. Sok sikert kívánok mindannyiunknak a kiemelkedő eredmények elérése érdekében végzett közös munkánkhoz” – mondta az igazgatóhelyettes az aláírási ceremónia zárásaként.

Kiss Viktória, Kiss Gábor
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem