A EUniWell School Ambassador Program célja a helyi középiskolákkal való kapcsolat építése és az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése a fiatalok körében. A hét európai egyetemet érintő nemzetközi program kifejlesztését és bevezetését a Semmelweis Egyetem koordinálja.

A Semmelweis Egyetem 2020 óta tagja a European University for Well-Being (EUniWell) nevű európai egyetemi szövetségnek, mely hét kiemelkedő európai egyetemet egyesít annak érdekében, hogy a tagok magas szintű kutatási, oktatási és szakpolitikai fejlesztési partnerséget hozzanak létre. 

A EUniWell szövetség tagjai: a Birminghami (Egyesült Királyság), a Firenzei (Olaszország), a Kölni (Németország), a Leideni (Hollandia), a Linnaeusi (Svédország), a Nantesi (Franciaország) és a Semmelweis Egyetem. 

A EUniWell-ben résztvevő egyetemek közös célkitűzése, hogy olyan programokat, platformokat és pedagógiai módszereket hozzanak létre, amelyek hosszú távon elősegítik az egyéni és társadalmi jóllétet, népszerűsítik az élethosszig tartó tanulást, és hidat építenek a felsőoktatási intézmények és a társadalmi közösségek között. A EUniWell célja továbbá, hogy erősítse az emberek tudományba vetett bizalmát, és az egyetemeket befogadó térként definiálja újra. E cél elérése érdekében a EUniWell-t minél szélesebb körben szeretnénk megismertetni a helyi közösségekkel, valamint a helyi közösségeket minél inkább szeretnénk bevonzani az egyetemekre.

A Semmelweis Egyetemen a EUniWell projekt szakmai vezetője dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. A EUniWell School Ambassador program bevezetését is magában foglaló WP7 munkacsoport vezetője dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság igazgatója.

Galéria

6kép

A EUniWell School Ambassador Program célja a kapcsolatépítés a helyi középiskolákkal. A program résztvevői olyan egyetemi hallgatók, akik hiteles nagykövetei lehetnek az egyetemeknek és méltó példaképei a helyi iskolásoknak. A hallgatói nagykövetek olyan egyetemi hallgatók, akik nagyrészt leendő első generációs diplomások és erős hajlandóságot mutatnak a jólléttel kapcsolatos élethosszig tartó tanulás népszerűsítésére azokban a középiskolákban, ahol korábban maguk is tanultak.

A programban a Semmelweis Egyetem együttműködő partnere a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE), mely szervezet fő profilja a prevenció és az egészségközpontú ismeretterjesztés középiskolások számára. Az ingyenes prevenciós órák számos témakörben elérhetőek, amit az Egyesület a EUniWell School Ambassador program keretében is biztosít az iskolák számára

2022. február 11-én, a EUniWell Nagyköveti program első állomásaként a Semmelweis Egyetem hallgatói a budapesti Raoul Wallenberg Szakképző Iskolába látogatottak el. A pályaorientációs fórumon a BOE képviseletében Liebhart Ágnes tartott előadást, valamint korábbi raoulos diákok, akik jelenleg az Egészségtudományi Kar hallgatói, Csépe Petra, Rigó Alexandra és Székely Mercédesz válaszoltak a diákok kérdéseire.

A pályaorientációs fórumon 60 középiskolás diáknak volt lehetősége betekintést nyerni a Semmelweis Egyetemen elérhető felsőoktatási képzésbe, a különböző karok követelményrendszereibe, a jelenleg elérhető ösztöndíjlehetőségekbe, valamint az egyetemen hallgatói szervezeteinek tevékenységébe és a hallgatói programokba. A fórumon felmerülő kérdésekre jelenlegi hallgatói adtak választ, így az érdeklődő diákok első kézből és hiteles forrásból értesültek a lehetőségekről. A fórumot a nagy érdeklődésre való tekintettel áprilisban megismételjük a Raoul Wallenberg Szakképző Iskolában.

Mivel az iskolai nagyköveti program célcsoportjai részben a Semmelweis Egyetem Szakképző Iskoláinak tanulói, részben pedig hátrányos helyzetű középiskolák tanulói, a program folytatódik. Márciusban a Semmelweis Egyetem Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző Intézményébe látogatunk, ezt követően a salgótarjáni Kanizsai Dorottya, majd a budapesti Többcélú Szakképző Intézménybe.

A School Ambassador Program a Semmelweis Egyetem után a EUniWell többi egyetemében is kezdetét veszi. A partneregyetemek szervezésében a többi országban a helyi társadalmi, szociális és gazdasági körülményekhez alkalmazkodva fog megvalósulni a program. A EUniWell alapértékeinek megfelelően, a cél mindenhol az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése, és a társadalmi esélyegyenlőség előmozdítása lesz.

További információk a EUniWell programról.

Turopoli Eszter (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága)

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.