A klinikai vizsgálatok számának növelése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetem és a Sanofi gyógyszeripari csoport. Ennek értelmében az intézmény a cég kiemelt partnerintézményei közé kerül, annak globális partner vizsgálóhely-hálózatának tagja lesz. A megállapodásnak köszönhetően az egyetem betegei innovatív terápiás lehetőségekhez juthatnak, kutatói és orvosai pedig elsők között szerezhetnek tapasztalatokat új kezelési eljárásokkal kapcsolatban.

„A Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel a klinikai kutatási tevékenység növelése, és ehhez a gyógyszeripari stratégiai partnerkapcsolatok továbbfejlesztése. A klinikai vizsgálatokban való részvétel, az ezekkel kapcsolatos együttműködések fokozása nemcsak azt teszi lehetővé, hogy betegeink minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, de kutatóink, orvosaink is az elsők között szerezhetnek tapasztalatot az új kezelési eljárásokkal kapcsolatban” – fogalmazott dr. Merkely Béla az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán. A rektor kiemelte: 2021-ben mintegy 150 új vizsgálat indult az egyetemen, az elmúlt egy hónapban pedig körülbelül 700 beteg vett részt valamilyen vizsgálatban az intézmény klinikáin. A terápiás területek közül vezető az onkológia, az ideggyógyászat, a szívgyógyászat, a gyermekgyógyászat és a bőrgyógyászat – részletezte.

A megállapodás kapcsán a rektor kiemelte: a Sanofi a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari csoportja, amely Magyarországon is évszázados tradícióval rendelkezik. Rámutatott: a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban kötött partnerségi megállapodás értelmében a Semmelweis Egyetem a Sanofi kiemelt partnerintézményei közé kerül, globális partner vizsgálóhely-hálózatának tagja lesz.

Együttműködésünknek köszönhetően olyan innovációk születhetnek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek egészségesebb életet éljenek és javuljon az életminőségük

– fogalmazott. Dr. Merkely Béla felhívta a figyelmet: mindez az intézmény kutatási teljesítményében is jelentős szerepet játszik, amely nagyban befolyásolja a felsőoktatási rangsorban elfoglalt helyezését. „Ezt felismerve erősítettük meg a kutatás-fejlesztést és innovációt támogató rendszerünket, amely keretében létrejött a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ is. Új eljárásrendet alakítottunk ki, hogy rövidüljön és egyszerűsödjön a klinikai kutatások indításával kapcsolatos ügyintézés” – húzta alá. „A megállapodás újabb lépés azon stratégiai cél felé, hogy az egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye, Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön” – fogalmazott dr. Merkely Béla.

Dr. Rónay Tamás, a Sanofi magyarországi vezérigazgatója beszédében kiemelte: ma különösen fontossá váltak az együttműködések, a közös gondolkodás és a tudás megosztása, melyre a tudomány minden területének és a társadalom egészének is nagy szüksége van. A gyógyszeripar és az orvostudomány azonban már a kezdetek óta kéz a kézben jár. „A gyógyszeripar azon dolgozik, hogy minél újabb, innovatívabb, hatékonyabb, személyre szabottabb készítményeket tudjon biztosítani a betegek számára. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb eleme a klinikai vizsgálat. De ez a klinikai vizsgálat csak akkor lehet sikeres, ha a beteg, az orvos és a gyógyszerfejlesztő szorosan együttműködik” – fogalmazott. A klinikai vizsgálatoknak azonban nemcsak terápiás haszna van: a hazánkban elvégzett vizsgálatok erősítik Magyarország gyógyszeriparban betöltött szerepét, fejlesztik orvosainkat és terápiás protokolljainkat, a betegek számára pedig lehetőséget adnak arra, hogy máshol nem elérhető, innovatív terápiához jussanak hozzá.

Dr. Rónay Tamás felhívta a figyelmet: a Sanofi jelenleg több mint 30 klinikai vizsgálatot folytat hazánkban közel 100 vizsgálóhelyen, 1200 beteg és egészséges önkéntes közreműködésével, a vállalatcsoport valamennyi kulcsfontosságú terápiás területén – a Semmelweis Egyetem pedig ezek közül valamennyiben érintett.

„Együttműködéseink révén nemcsak magában a gyógyszergyártásban, de a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú egészségügyi kutatásfejlesztésben és innovációs ökoszisztéma-fejlesztésében is egyre nagyobb szerepet vállal vállalatcsoportunk” – emelte ki. Hozzátette: a cég és az egyetem céljai közösek, hiszen mindkettő a magyar emberek egészségének megőrzésén dolgozik.

Galéria

7kép

Az együttműködési megállapodást az egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár, a Sanofi részéről pedig dr. Rónay Tamás vezérigazgató és dr. Letanóczki Mária klinikai kutatási igazgató írták alá.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes zárszavában köszönetet mondott azoknak a Semmelweis Polgároknak, akik közreműködésükkel segítették a megállapodás megkötését, külön kiemelve dr. Filakovszky Jánost, a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ igazgatóját. Emellett reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a klinikai kutatások mellett preklinikai kutatásokat és korai fázisú fejlesztéseket is generál majd, melyek akár egy közös szellemi tulajdont is eredményezhetnek.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.