Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. november 28.
543542 Összes oltás
Főként az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia és a szemészet területén hoz jelentős előrelépést a kutatás-fejlesztési tevékenységekben a Semmelweis Egyetem és a Roche Magyarország között létrejött stratégiai együttműködés. A kutatási projektek nagyban segíthetik a ritka és súlyos betegségek kezelését, valamint a hazai egészségügyi rendszer értékalapú fejlesztését és digitalizálását is.
Dr. Merkely Béla

„A Semmelweis Egyetem Magyarország és a régió vezető orvos- és egészségtudományi intézménye, ahol a betegeink érdekét szolgáló innováció kiemelt szerepet kap a mindennapi tevékenységünk során. A Roche Magyarország biotechnológiában és diagnosztikában élen járó globális egészségügyi vállalat, amely közismert innovatív megoldásairól. Nem véletlen tehát, hogy hosszú időre nyúlik vissza köztünk a partnerség, amely tovább erősödik a mostani stratégiai megállapodással” – mondta az egyetemen tartott aláírási ünnepségen dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a dokumentum minden elemét a betegközpontú megközelítés jellemzi, a hatékony, magas színvonalú ellátást és a páciensek életminőségének javítását célozza.

A közös munka elsősorban az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia és a szemészet területén hoz majd jelentős előrelépést. Tovább nőhet egyebek mellett az innovatív terápiákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok száma – ezek kapcsán hangsúlyos terület az emlőrák, a tüdőrák és a veleszületett izombetegségek területe

– mondta a rektor.

Hozzátette: a klinikai vizsgálatok volumenének növelése segít abban, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, az egyetem kutatói és orvosai pedig az elsők között szerezzenek tapasztalatot az új eljárásokkal.

A klinikai vizsgálatok egyik fontos területe az emlőrák. Magyarországon évente 8000 feletti esetet diagnosztizálnak, és több mint 2000-en halnak meg a betegségben, amely így az összes daganatos halálozás 6,7 százalékáért felel. Az egyetem és a Roche együttműködése jelentős előrelépést hozhat az emlőrák gyógyításában.

A Roche Magyarország ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a vállalat az elmúlt öt évben mintegy 70 klinikai vizsgálatot folytatott különféle betegségcsoportokban az egyetemmel közösen.

Raffaella Claudia Bondi

„A betegközpontú és fenntarthatóbb egészségügyi rendszer kialakításához a tudomány és az egészségügy élenjáró szakembereinek együtt kell működniük, ezért is építünk a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan partnerséget, amely radikális változást hoz a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. A megállapodás célja a személyre szabott és értékalapú megközelítés támogatása” – hangsúlyozta Raffaella Claudia Bondi.

A mostani stratégiai megállapodás további célja az egészségügyi ellátás szervezettségének javítása és a digitalizáció alkalmazása annak érdekében, hogy az orvosok valamennyi rendelkezésre álló adat alapján mérlegelve gyorsabb, jobb és teljes betegutat figyelembe vevő döntéseket hozhassanak. Így több idő juthat az orvosok és a betegek közötti minőségi interakciókra.

Kövesi Tibor

Kövesi Tibor, a Roche stratégiáért és szervezetfejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem az egyes betegségcsoportjain belül teszteli azt a fejlesztés alatt álló webapplikációt, amely egy digitális betegút-irányítási rendszer kialakítását és működtetését segíti elő. Az alkalmazást a Roche által létrehozott Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA) dolgozta ki. Ennek beépítése az egyetem kórházi informatikai rendszereibe jelentősen csökkentheti az adminisztrációs terheket, miközben középtávon átláthatóbbá válhatnak a betegutak, és lerövidülhet a diagnózis felállításának ideje. A megállapodás digitális betegút-menedzsmenttel kapcsolatos eleme a kardiológiai problémákkal is küzdő onkológiai betegeket érinti először, számukra mind az élethossz, mind az életminőség javításában sokat segít.

Létrejön az együttműködés keretében a Semmelweis Egyetemen egy digitalizált rendszer által támogatott citosztatikus keverékinfúzió-készítő labor is, amely a daganatos betegek személyre szabott terápiáját segíti.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy a most megkötött megállapodás egy gyümölcsöző együttműködés újabb fejezetének kezdete. A dokumentumot a Semmelweis Egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár, a Roche Magyarország Kft. részéről pedig Raffaella Claudia Bondi és Kövesi Tibor írták alá.

Kiss Gábor

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.