A XIV. kerület Thököly út 61. szám alatt áll egy impozáns, épület. Egy szerelmes nő, egy hűséges asszony legendája lengi körül ennek a budapesti 100 éves háznak az egyik erkélyét. A környéken élők mind hallották a „kő” asszony történetét.  Tény, hogy ma is bárki láthatja, ahogy egy női szobor egy befalazott erkélyről a távolba néz, mintha várna valakit.

Az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férfinak a háború idején a frontra kellett utaznia. Ifjú felesége hűségesen várta, míg egy nap a férfi halálhírét hozták, amit a felesége  nem hitt el, úgy érezte, hogy a férfi él, és egy napon hazatér hozzá. Attól kezdve minden nap, minden percét az erkélyen állva töltötte, és várta, hogy a szeretett férfi hazatérjen.

Akkoriban spanyolnátha-járvány tombolt, és a fiatalasszony is megbetegedett. Utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra támaszkodva, az utcát fürkészve érte a halál. Nem tudhatta meg, hogy reménye beigazolódott: halála után néhány nappal  férje hazatért a frontról.

A megözvegyült tiszt vigasztalhatatlan volt. Mély fájdalmában szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.