A képzést 2023 július és 2026 június között szervezik Budapesten, Bostonban és online. A július 17-én indult program első részét Budapesten tartották a Semmelweis Egyetemen.

A Harvard Medical School posztgraduális orvosképző által tervezett és megvalósított program olyan képességek fejlesztését segíti, melyek elengedhetetlenek a magas színvonalon végzett klinikai kutatásokhoz. A szervezők elsősorban tudományos tevékenységet is folytató fiatal klinikusok, PhD-hallgatók, posztdoktori ösztöndíjasok és rezidensek jelentkezését ösztönözték.

A kilenc hónapos tréning során élő és online előadásokon, egyénileg és csoportosan tanul az az 57 magyar, román, cseh, szerb, bolgár és török hallgató, aki idén felvételt nyert a programba.

A résztvevők negyede érkezik a kardiológia területéről, emellett az onkológia, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat, a fogászat, a radiológia, a farmakológia, a pszichológia, a neurológia, a pulmonológia, az aneszteziológia, a gasztroenterológia és az urológia szakterületeit képviselik az érdeklődők.

A programban olyan kiváló szakemberektől tanulhatnak a résztvevők, mint dr. David Scott Solomon, világhírű kardiológus, a Brigham and Women’s Kórház és a Harvard Medical School professzora, vagy dr. Ajay K. Singh, a Harvard Medical School posztgraduális orvosi tanulmányokért felelős dékánhelyettese.

A Semmelweis Egyetemről dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Ungvári Zoltán, a Népegészségtani Intézet professzora, valamint dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója vesz részt a programban.

A közös képzésnek köszönhetően a résztvevőkön keresztül tovább erősödhet a tudományos együttműködés az Egyesült Államok és térségünk között

– mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora decemberben, egy, a két intézmény között létrejött megállapodás ünnepélyes aláírásakor. Kiemelte, hogy a nemzetközi tudományos és akadémiai vérkeringésben való részvétel, a határokon átnyúló partnerség a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb küldetése és egyben fő erőssége.

A Semmelweis Egyetem fenntartója, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány évente 50 fő számára biztosítja a képzés díjának ötven százalékát, melyre az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el.

A Semmelweis Egyetem 2024-ben és 2025 is meghirdeti a programot, az érdeklődés a következő években induló kurzusok iránt már most jelentős.