A Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében a Széchenyi 2020 program keretében 2017 és 2020 között valósult meg a „Reverse Phase Protein Array” (RPPA) platform kialakítása: a projekt keretében beszerzett készülékek automatizált módon teszik lehetővé mindössze néhány nap alatt több száz szövetminta vizsgálatát a bennük található fehérjék százainak mennyiségi meghatározása alapján. A vissza nem térítendő beruházás célja új gyógyszerfejlesztési- és terápiás célpontok azonosítása a daganat- és egészséges szövetminta párok fehérjevizsgálati eredményeire alapozva. A VEKOP-2.3.3-15-2016-00012 azonosító számú projekt 260,00 millió forint összegű európai uniós támogatás segítségével 2020.09.28-ra valósult meg.

A Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében dr. Christos Chinopoulos vezetésével a Széchenyi 2020 program keretében „Reverse Phase Protein Array” platform kialakítása valósult meg 2020.09.28-ra: a fejlesztés eredményeként beszerzésre került készülékek automatizált módon teszik lehetővé mindössze néhány nap alatt több száz, a műtétek során kimetszett tumor- és egészséges szövetminta vizsgálatát és a bennük található fehérjék százainak mennyiségi meghatározását. A beruházás célja a szövetminták világszerte egyedülálló szemszögből való kiértékelése: a mitokondrium, azaz a sejteket, így a daganatsejteket is energiával ellátó sejtszervecske részletes vizsgálatára összpontosítva abban a reményben, hogy azonosítható lesz közülük néhány új, célzott gyógyszerfejlesztési- és terápiás célpont. A módszer nagy előnye, hogy több mint 400 minta egyidejű vizsgálatára alkalmas alacsony egy mintára számított fajlagos költséggel és rendkívül kis mintamennyiség felhasználásával.

A létrehozott RPPA létesítmény az első Közép- és Kelet-Európában. A VEKOP-2.3.3-15-2016-00012 Kutatási infrastruktúra megerősítése – Nemzetköziesedés, Hálózatosodás azonosító számú projekt 260,00 millió forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A platform különböző kutatási együttműködések és projektek keretei között lehetőséget nyújt új kutatói munkahelyek teremtésére is.

A projektről bővebben a http://rppa.hu weboldalon angol nyelven, valamint a https://semmelweis.hu/biokemia/rppa_hu/ weboldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Christos Chinopoulos MD, PhD sajtóreferens

Elérhetőség: Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Tel: 06-1-4591500-60024

email: chinopoulos.christos@med.semmelweis-univ.hu

 

Fotó: Borítókép (illusztráció): Semmelweis Egyetem – Kovács Attila, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet