A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra, a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát.

A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján – mondta el honlapunknak dr. Merkely Béla, a négy hazai orvosegyetem neves professzoraiból álló Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette azt is, hogy a kismamák a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg.

Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók – tette hozzá.

Mindezért dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy március 27-től extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk.

A Semmelweis oltópontjain az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint az NNK eljárásrend alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát. Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció. A várandósok a háziorvosuk vagy a nőgyógyászuk által kiállított ajánlással érkezhetnek az oltópontokra, míg a szoptató anyukák az egyetemen történt szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentéssel. A szülés után egy évvel a védőnő igazolása szükséges a szoptatás tényéről. 

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem