Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 17.
403265 Összes oltás

Leendő és újdonsült szülőknek nyújtanak gyakorlati segítséget a csecsemő ellátásához a szakemberek a Semmelweis Egyetem tíz hónapon át tartó ingyenes, interaktív, népegészségügyi programsorozata, a Semmelweis Egészség Napok második eseményén. Az október 4-i Egészségtudomány a mindennapokban című rendezvényen mintegy ötvenféle program közül választhatnak az érdeklődők. A részvétel ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások esetében a részvétel regisztrációhoz kötött.

Időpont: október 4. (péntek) 15:00-20:00

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar (1088 Budapest, Vas u. 17.)

Részletes programok és jelentkezés a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva.

A kisbaba érkezésével kapcsolatos kezdeti félelmeket le lehet győzni, ha a leendő szülők időben felkészülnek az újszülött körüli teendőkre. A „Megszületett a gyermekem! Hogyan tovább?” című workshopon gyakorlati segítséget kaphatnak a csecsemőgondozáshoz. A résztvevők a valódi újszülöttekre emlékeztető, úgynevezett demonstrációs babákon sajátíthatják el, hogyan kell helyesen megfogni és felemelni egy újszülöttet, gyakorolhatják a pelenkázás, a fürdetés, a hajmosás, a bőrápolás, az öltöztetés, a súly-hossz- és a lázmérés lépéseit, megtanulhatják a köldökcsonk-és a szemápolás alapjait. Az egyórás workshop során a szakemberek a felmerülő kérdésekre is válaszolnak.

A gyakorlati foglalkozáson túl a Tényleg jól mértem lázat? című előadáson bemutatják a patikákban kapható valamennyi lázmérőtípust, amelyek pontos eredményt adnak, de csúnya hibákat lehet elkövetni, ha figyelmetlenül használják őket. Az előadás végén a szakemberek megválaszolják a résztvevők kérdéseit.

A gyermekbalesetek megelőzése című prevenciós előadáson a közönség a hatékony és szükségszerű stratégiákat, eszközöket, módszereket ismerhetik meg, amelyekkel csökkenthető a balesetek száma, súlyossága és mérsékelhetőek a következmények.

A Gyermeket szeretnénk című előadáson és tanácsadáson azoknak a pároknak segítenek, akik még családalapítás előtt állnak, és szeretnék megtudni, mire kell figyelni a tervezés időszakában. A foglalkozáson szemléltető eszközök segítségével azt is bemutatják, mi történik a várandósság és szülés során.

Szél Dávid, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, az Apapara című könyv és blog szerzője az apaság XXI. századi kérdéseivel foglalkozik Az apák helye a családi rendszerben című interaktív előadásában, amelyre elsősorban ugyancsak a (leendő) édesanyákat és édesapákat várják.

Az Egészségtudomány a mindennapokban elnevezésű tematikus napon október 4-én mintegy 50 program várja a vendégeket valamennyi korosztályból.  A programokról korábbi cikkünkben olvashatnak részletesebben.

A Semmelweis Egyetem egészségügyi edukációs videósorozatot indított a programsorozathoz is kapcsolódó témakörökben, hogy megbízható forrásból nyújtsanak információt és segítséget az egészségügyhöz, családgondozáshoz kapcsolódó mindennapi kérdésekben. A videókat az októberi Semmelweis Egészség Napon is vetíteni fogják.