A hazai koraszülött ellátásban vezető szerepet játszó Semmelweis Egyetem három klinikáján újult meg a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó úgynevezett PIC osztály. A 858 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket, így mostantól fogva a legmagasabb szintű ellátást a legkorszerűbb műszerekkel tudja biztosítani az egyetem.

RS30635_KA-20150422-IMG_8444-pic-scrA fejlesztési program keretében összesen 294 modern műszert szereztek be. Az új, világszínvonalú inkubátorokkal, betegőrző monitorokkal, lélegeztető gépekkel és infúziós pumpákkal ugrásszerűen nőtt az újszülöttek ellátásának biztonsága és csökkent a komplikációk és károsodások rizikója. Az új technikai környezet megteremtette annak a lehetőségét is, hogy kevésbé megterhelő gyógyítási technikákat alkalmazzanak és hozzásegít ahhoz, hogy a szülőket jobban be tudják vonni a kicsik gyógyításába.

A Semmelweis Egyetem két Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján segítik világra Magyarországon a legtöbb újszülöttet, ezek PIC osztályain és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályán kezelnek minden negyedik, 1500 g-nál kisebb súllyal született koraszülöttet. Az óriási feladat megfelelő színvonalú ellátásához korszakhatárt jelentett a KMOP-4.3.1/B-11-2011-0002 Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban nevű uniós forrásból finanszírozott orvosi műszerpályázat.

RS30629_KA-20150422-IMG_8460-pic-scrA korszerű digitális technológián alapuló és egymással kompatibilis terápiás és diagnosztikai eszközök alkalmazásával nemcsak az újszülöttek életkilátásai lesznek jobbak, hanem életminőségük is javul, hiszen segítségükkel csökkenthető a maradandó egészségkárosodás mértéke és gyakorisága is.

A koraszülés világszerte egyre nagyobb egészségügyi és társadalmi problémát jelent; a jelenlegi megelőzési programok eredménye nem kielégítő. Magyarországon minden tizedik újszülött korábban jön a világra, és sokan közülük életre szóló egészséghátrányt szenvednek emiatt. Ezért a koraszüléssel kapcsolatos egészségkárosodások és hátrányok leküzdésében kitüntetett szerepe van az újszülöttekkel foglalkozó szakembereknek és a megfelelő műszerezettségnek.

fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

infoblokk_kedv_final_CMYK_ERFA

 

 

Galéria

3kép