Dr. Szél Ágostont választotta ismét rektorjelöltnek a Semmelweis Egyetem (SE) Szenátusa a megismételt eljárásban. A másik jelölt, Dr. Merkely Béla az egyetem érdekeire hivatkozva az ülés elején visszavonta a pályázatát. A szavazást a fenntartó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felhívása alapján eltérő jogértelmezésen alapuló jogtechnikai hiba miatt kellett megismételni.

RS31611__ZZS2016-scrA szenátusi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Dr. Szél Ágoston emlékeztetett arra:  EMMI május 21-én kelt levelében kifogással élt az egyetem Szenátusa április 8-i ülésén hozott rektorjelöltet választó határozatával szemben. Mint mondta, a minisztérium egyetlen vitatott pont tekintetében élt kifogással, amely eltérő jogértelmezésen alapuló jogtechnikai hibának minősül. Az EMMI álláspontja szerint ugyanis a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján a reprezentatív szakszervezetek és a Közalkalmazotti Tanács képviselőinek száma a Szenátus létszámához képest meghaladta a törvényben meghatározott 5-5 százalékos mértéket tekintettel arra, hogy a szavazás pillanatában ez 36 fő volt. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kancellár által irányított jogi apparátus szerint a szenátus létszámának megállapítása során nem történt hiba, hanem egyes jogi fogalmak tartalmát eltérően értelmezi a fenntartó és az intézmény másként értelmezte” – hangsúlyozta Dr. Szél Ágoston. Felidézte: az egyetemen speciális helyzet alakult ki a TF leválása miatt, amely érintette a Szenátus összetételére vonatkozó rendelkezéseket. Ennek értelmében az egyetem a Szenátus létszámához mérte az 5-5 százalékot és nem a mandátumokhoz – ismertette.

A rektor kitért arra: a törvény alapján a felsőoktatási intézmény a fenntartó kifogásának köteles eleget tenni, ezért kellett megismételni a szavazást. Jelezte, egyeztetve a minisztériummal technikailag ezt úgy lehetett megoldani, hogy a Szenátus tagjai közül a reprezentatív szakszervezetek, illetve a Közalkalmazotti Tanács által megválasztott tagok közül 1-1 fő mandátumát ideiglenesen visszavonta a delegáló szervezet, így a Szenátus 34 fősre csökkent, ezzel a törvény által előírt 5 százalékos határon belül maradt a reprezentatív szakszervezetek és a Közalkalmazotti Tanács képviselete – mondta.

RS31610__ZZS2044-scrDr. Szél Ágoston bejelentette azt is,  hogy a szenátusi ülés kezdetén a másik jelölt, Dr. Merkely Béla visszalépett a rektorjelöltségtől. A Szenátus ezután 27 igen szavazattal, vagyis közel 80 százalékos aránnyal ismét rektorjelöltnek választotta Dr. Szél Ágostont.

Dr. Merkely Béla a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a különleges helyzetre tekintettel döntött így, mert nem akarta, hogy határidőre esetleg ne tudjon rektort választani az intézmény. „A Semmelweis Egyetem érdekeit előtérbe helyezve úgy döntöttem, hogy visszavonom a pályázatomat és elállok a rektorjelöltségtől. Arra kértem az engem támogató szenátorokat, hogy Szél Ágoston támogassák” – hangsúlyozta.

Hozzátette: úgy ítélte meg, a rektori pályázatának talán legfontosabb része,  a klinikum fejlesztése szinte csorbítatlanul így is megvalósulhat. Ezzel összefüggésben Dr. Szél Ágoston felkérte arra, hogy ő legyen a Klinikai Központ elnöke, melyet el is fogadott.

RS31612__ZZS1963-scrDr. Szél Ágoston ennek kapcsán kiemelte: a két rektori pályázat irányai közel azonosak. Mind a ketten nagyformátumú, vezető, európai szintű, a főváros és az ország kiemelkedő rangú szellemi központjában gondolkodunk. Hangsúlyeltolódások vannak, melyek abból adódnak, hogy ő klinikus, én pedig kutató vagyok – vélekedett a rektor.

A jelenlegi rektor megbízása 2015. június 30-án lejár, ezért írta ki a pályázatot az egyetem javaslatára az emberi erőforrások minisztere. A nemzeti felsőoktatási törvény értelmében a rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a szaktárca vezetője küldi meg a köztársasági elnöknek, aki 2015. július 1-jével 3 éves időtartamra bízza meg az új rektort.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Semmelweis Egyetem