Két éve indult el a gyűjtés a Tűzoltó utcai II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Egynapos Osztályának kialakítására, amelynek célja, hogy a beteg gyerekek kórházi környezetben, de mégis járóbetegként kapjanak kezelést. A számtalan magán- és vállalkozói felajánlásnak köszönhetően összegyűlt az osztály kialakításához szükséges 60 millió forint, és így a kis betegek kezelése hamarosan elkezdődhet. Az Egynapos Osztály átadóján részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere, Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Szabó András, a Klinika igazgatója, Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, valamint Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

RS31032_KA-20150505-IMG_3771-egynapos-osztaly-atado-scr„Az Egynapos Osztály megnyitása régóta várt esemény a Klinika életében, egy álom válik valóra most. Az Egynapos Osztály azért fontos, mert a daganatos vagy leukémiás kisbeteg kórházi környezetben, de mégis járóbetegként csak annyi időt tölt a kórházban, amennyi feltétlenül szükséges; kezelés után rögtön hazamehet, így már aznap otthon alszik; kevesebb szorongást él át, mert a kezelés nem egy klasszikus kórteremben történik, és a család élete a megszokott módon zajlik tovább, hiszen nem kell beköltözniük a kórházba. Nekik jelent majd segítséget az Egynapos Osztály, azzal a várható évi 1200 kezeléssel, amelyek után a gyermekek az éjszakát már otthon tölthetik. Az Egynapos Osztályon történő ellátás kényelmi és szervezési szempontokból is jelentős, de betegbiztonság tekintetében is az, hiszen így a naponta bejáró gyermekek kezelése nem a fekvőbetegek között valósul meg, csökken a fertőzések kockázata.” – mondta Prof. Dr. Szabó András, az SE II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az Egynapos Osztályt megnyitó sajtótájékoztatón.

RS31046_KA-20150505-IMG_3716-egynapos-osztaly-atado-scrA Magyarországon egyedinek mondható kórterem kialakítása a Klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány kezdeményezésére indult el, ennek eredményeképpen gyűlt össze a fejlesztéshez szükséges 60 millió forint. A Klinika igazgatója kiemelte: ekkora összefogás nélkül a gyűjtés nem lehetett volna sikeres, az álom valóra válásához szükség volt számos vállalkozás, cég és magánszemély adományára, valamint a több ezer 1%-os szja felajánlásra. Az adományozói bizalom azért is fontos, mert a Gyermekklinikán a tavalyi évben minden betegségtípust figyelembe véve összesen több mint 9000 fekvőbeteget és több mint 85.000 járóbeteget láttak el.

2013-ban a Zwack Unicum Nyrt. által felajánlott összeggel kezdődött el a gyűjtés, majd a vállalat összesen 4 millió forintot adományozott az osztály kialakítására, mellyel a 225 éves cég a legnagyobb belföldi vállalati adományozója a kezdeményezésnek. Az Egynapos Osztály sikere nemcsak a létrehozásán, megépítésén, hanem a szakszerű működtetésén is múlik. Ehhez adott óriási támogatást a Morgan Stanley, mely pályázati keretéből az Őrzők Alapítványon keresztül összesen 40 millió forinttal támogatja az Egynapos Osztály működését klinikai, orvosi felszerelések és meghatározott szakszemélyzet biztosításával.

RS31058_KA-20150505-IMG_3656-egynapos-osztaly-atado-scrAz Egynapos Osztályon minden eszköz megfelel a legkorszerűbb elvárásoknak, de a kialakításánál az orvosi-klinikai szempontok mellett fontos volt, hogy az osztály gyermekbarát és otthonos legyen. Ezért kapott helyet itt a gyermeksarok, tele játékokkal, könyvekkel, játékkonzollal, társasjátékokkal, melyek segítenek majd, hogy gyorsabban teljen az idő. A dekoráció kitalálásához rajzpályázat keretében kérték a gyerekek segítségét. A beérkezett pályázatok egyértelműen megmutatták, hogy a kicsik leghőbb vágya, hogy a kórházi környezetben is egy kicsit a természetben, a szabadban érezhessék magukat.