2014.11.27. M1, Ma reggel

Műsorvezető: Újabb és újabb hírek. Annak, hogy mi minden okozhat rákot, jelentős része azonban tévhit. Például azt is mondják, hogy a dezodor rákkeltő lehet. Ezek valószínűleg nem rákkeltőek, de nagyon sok mindenre nem árt figyelnünk. Erről fogunk beszélgetni a Ma reggel következő vendégével. Jó reggelt kívánok.

Jó reggelt kívánok Dr. Dank Magdolnának, aki a Semmelweis Egyetem docense. Üdvözlöm önt.

Dank Magdolna, vezető, Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika Onkológiai Osztály: Jó reggelt kívánok.

Műsorvezető2: Kezét csókolom.

Műsorvezető: Nagyon sok ilyen tévhitről hallunk, amiről nem tudjuk, hogy tévhit. Honnan dönthetem el, hogy mi az, aminek higgyek és mi az, aminek ne?

Dank Magdolna: A daganatok kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Erről elég sokat beszélünk, hiszen a környezeti hatások, a táplálkozás – ezek mind, mind nagyon fontos tényezők. Nyilvánvalóan a mai világban, amikor sok tartósítószert alkalmazunk, akkor érdemes arra odafigyelni, hogy ezeknek az arányát próbáljuk meg csökkenteni. Természetesen a hatóságé a felelősség, hogy csak olyan terméket engedjen piacra, amiben nincsen káros anyag, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy például a tartósítószereknél van egy limit, hogy mennyit érdemes vagy mennyit lehet naponta bevinni. Hogyha valaki bizonyos italokból, amelyekben színező anyag van enormis mennyiséget fogyaszt egy nap, akkor nyilvánvalóan annak már szerepe lehet a meg…

Műsorvezető: Ma mi ez a mennyiség? Dank Magdolna: Nem akarom megnevezni, hiszen nem tehetem, de van, aki két-három litert iszik mondjuk…

Műsorvezető: Valamilyen üdítőből.

Dank Magdolna: …valamiből, igen, amiben jelentős mennyiségű tartósítószer van. Erre inkább azt mondjuk, hogy jobb, ha vizet iszik.

Műsorvezető: Látod, Barna? Te reggelente szoktál üdítőket inni, nem?

Műsorvezető2: Meg tejet. Jut eszembe. A tejről is olvastam ilyeneket, hogy rákkeltő lehet. Nyilván embere válogatja. Hiszen nem lehet ezt ráfogni

Műsorvezető: Mik azok a kis praktikus tanácsok, amiket lehet követni ilyenkor?

Dank Magdolna: Amikor élelmiszert vásárolunk, érdemes megnézni a gyártási- és a lejárati időt. Ha ezek elég közel vannak egymáshoz, akkor nyilvánvalóan nem tudták még telerakni tartósítószerrel. És az apróbetűs részek…

Műsorvezető: Ó ez sokakat érint, szerintem.

Dank Magdolna: Amit érdemes megnézni akár, hogyha az ember egy pici nagyítót visz magával, és picit több időt szán arra, hogy vásároljon. Bio-piacokon is lehet kapni olyan készítményeket, amiben nincsen tartósítószer vagy csak kevés. Tehát a „tudatos vásárlás” – azt hiszem, hogy ez a kulcsszó.

Műsorvezető: Ezek a tévhitek egyébként honnan alakulnak ki? Vagy miért röppennek fel? Ezek inkább ilyen reklámfogások? Vagy… Miért terjed el egy dezodorról, hogy rákkeltő?

Dank Magdolna: Nyilvánvalóan nagyon sok üzleti fogás is van a pro- és kontra üzleti világban megjelenő fogások, de azt azért nagyon nehéz elfogadni, hogy egy dezodor 48-72 órás hatású legyen. Mindjárt fölmerül az emberben a kérdés, hogy 72 óráig valaki nem fogja megmosni a hónalját?

Műsorvezető: Igen, ezen nevetünk csak.

Dank Magdolna: De ha megnézzük, hogy milyen az emlőnek a keringése, tehát hogy az emlőből kifele megy és nem kívülről megy befele a nyirok az emberbe, nem is viszi be a fölkent anyagot az emlő állományba. Tehát ez biztos, hogy tévhit. Nem gondolnám, hogy 48 órát nem kellene megmosni egy hónaljat. Ez megint egy másik történet.

Műsorvezető2: Hát mondjuk ebben egyetértünk valóban.

Műsorvezető: Mi alapján döntsük el, hogy mi az a hír, ami ezzel kapcsolatos, és arra odafigyeljünk, és mi az, amire ne?

Dank Magdolna: Milyen portálon jelenik meg? Van egy hírérték, ugye a médiának van, ami szenzáció – az vagy fekete, vagy fehér. De azért érdemes megnézni, hogy egy tudományos lap vagy egy olyan portál, aminek nem a hírhajhászás a szerepe, hogy ő arról mit ír.  Valószínűleg, hogyha nem kacsák jelennek meg, akkor előbb-utóbb egy megnyugtató, konzervatív hírportál valamit fog róla közölni, hogy ezt elhiggyük vagy ne.

Műsorvezető: Nagyon szépen köszönjük, hogy itt volt, és egy picit rendbe rakta ezt nekünk. Akkor ne higgyünk el mindent, de azért járjunk utána mindennek. Azt hiszem, hogy ez az, amit mondott.

Műsorvezető2: Amit tetszett mondani, ahol tényleg a gyártási- és a szavatossági idő nagyon közel van, akkor az biztonságosabb, mint hogyha két hónapig fogyassza azt el (…)

Dank Magdolna: Ez egy jó praktika.

Műsorvezető2: Ez egy nagyon-nagyon fontos információ volt, köszönjük szépen.

Dank Magdolna: Én is köszönöm, hogy itt lehettem.

A műsor ezen a linken érhető el. A műsor a 2014. november 27-i dátumra kattintva nézhető meg, a beszélgetés 1 óra 29 perc 53 másodperctől látható. A műsor a reklám lejátszása után indul.