Hogyan hasznosulnak a tudományos eredmények a gyakorlatban – erről szól a Semmelweis Egyetem Innovations in Medicine (Innováció az orvostudományban) című három napos konferencia és rendezvénysorozata.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mind a diagnosztikában mind a gyógyítás területén számos új megoldás lát napvilágot. A klasszikus kutatás-fejlesztés mellett a tudományos eredmények hasznosítása is megjelenik a kutató egyetemek portfoliójában. A Semmelweis Egyetem stratégiai céljai között szerepel az innovatív gondolkodás támogatása, az új megoldások keresésében a tehetséges kutatók támogatása. A rendezvénysorozattal hagyományt kíván teremteni az egészségügyi innovációkhoz való utak, kutatások bemutatásával, majd a már piacra kerülő termék bemutatásával.

Az idei rendezvény egyik fontos programja október 9.-én a Nemzeti Agykutatási Program Semmelweis Egyetemi aktivitásait bemutató NAP Symposium, melyen valamennyi olyan kutatócsoport bemutatja a program támogatásával elért 2014.-évi eredményeit. A kutatási témák az alapkutatástól a klinikai kutatásokig igen széles technológiai platformok (képalkotó és neurofiziológiai eljárások, genetikai vizsgálatok, klasszikus biokémiai módszerek) segítségével követik az idegsejtek molekuláris és sejtszintű eseményeit, keresnek új terápiás célpontokat. Nyolc kutatócsoport legfrissebb eredményeit követhetjük olyan nagy népbetegségekben, mint a demencia, depresszió, schizophrenia, autizmus, migrén.

Az október 10.-én megrendezésre kerülő tudományos nap két fő témája a személyre szabott orvoslás, mely forradalmian átalakítja a mindennapi egészségügyi ellátást és az intervenció neurológia, mely lehetővé teszi azt, hogy jó diagnosztika esetén megszabaduljunk a sokszor fatális kimenettel járó betegségektől. Az előadók területük kiemelkedő művelői, nemzetközi szaktekintélyek. Lehetősége lesz a tehetséges fiatal innovátorokkal való találkozásra is, a Semmelweis Egyetem Technológia Transzfer Osztálya szervezésében. Megismerhetjük annak titkait is, hogy hogyan lehet valaki eredményes a kutatásban, ha vállalkozóként végzi azt.

Október 11-én a nagyközönség számára nyílik meg a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktató Központja a Tűzoltó utcában a KliniKaland rendezvénye. Itt az egészségipar szolgáltatói mutatják be, hogy hogyan fejlődtek a képalkotó eljárások, a gyógyszerfejlesztés, hogyan lehet telemetriával követni egy adott beteg tüneteit távolról.