Minden évben október második csütörtökjén ünnepeljük világszerte a Látás Világnapját, ami idén október 9-ére esik. Ezen a napon a szűrővizsgálatok és a rehabilitáció fontosságára is fel kívánjuk hívni a figyelmet a Magyar Szemorvostársaság, a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a Vakok Állami Intézete, és a Peter Cerny Alapítvány által közösen szervezett rendezvényünkön, amely a hazai Látás Világnapja hivatalos nyitóeseménye.

Október 9-én (9–17 óra között) a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjá”-nak szűrőkamionja Győrben (Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő előtti parkoló, 9025 Győr, Fürdő tér 1.) fog szűréseket végezni. A kamion szokásos szűrési programja mellett cukorbetegség okozta szemfenéki betegség telemedicinális szűrésére, illetve más szembetegségek szűrésére is lesz lehetőség. A látásvesztés és a vakság megelőzésének érdekében, a szembetegségek esetében fontos a korai felismerés, hogy a szükséges kezelést időben meg lehessen kezdeni.

A Látás Világnapján szemész és gyermekszemész szakorvosok is jelen lesznek a szűrőkamion előtti sátrakban. Előbbiek a felnőttek szűrésében, illetve tanácsadásban vesznek részt, utóbbiak kancsalság és tompalátás irányában tudnak a helyszínen gyermekeket szűrni. A tompalátóságot fontos korai gyermekkorban felismerni és kezelni, mert felnőttként már csak minimális mértékben befolyásolható ez a betegség.

A Peter Cerny Alapítvány munkatársai a helyszínen bemutatják a koraszülöttek retinopátiájának (ROP) telemedicinális szűrésére szolgáló speciális kamerát (RetCam) hordozó mentőautót, illetve a szűrés és a kezelés menetét. Ez a betegség kezelés nélkül súlyos és maradandó látásromlást, gyakran teljes vakságot okoz. Megfelelő időben felfedezve és kezelve azonban ezek a súlyos következmények túlnyomórészt megelőzhetőek, ami a koraszülött gyermekek egész későbbi életét meghatározza.

Amennyiben gyerekek és felnőttek esetében a megelőzés és a gyógyítás nem jár sikerrel és a látás megromlik, akkor komplex rehabilitációval lehet a látásromlás negatív hatásait csökkenteni, és az életminőséget javítani. Ennek lehetőségeit mutatják be a Vakok Állami Intézetének munkatársai.