Hat fiatal, a biológiai tudományok területén kutató egyetemista nyerte el a nagy tekintélyű Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány ösztöndíját 2013-ban. Egyikük Kolossváry Márton, a Semmelweis Egyetem ÁOK negyedéves hallgatója, aki két területen végzett aktív kutatási tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

RS14225_KA-20140324-IMG_3133-kuffler-osztondij-atado-mta-scrA fiatal kutató oxigénhiányos újszülöttek agyi károsodásának mértékét megállapító diagnosztikai eljárás fejlesztésén dolgozik a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontban. Az újszülöttekről egy-három napos korukban a speciális (diffúziós) MR képalkotással készült felvételeket elemzi. Vizsgálatainak célja olyan képi eltérések, paraméterek meghatározása, amelyek pontosan jelezhetik a klinikusok számára a károsodás mértékét, típusát, annak érdekében, hogy az újszülöttek személyre szabottan kaphassák meg a további neuroprotektív terápiát. Mindezzel a gyermek pár napos korában már tudni lehetne, mi vár rá két évesen, így a minőségi élet esélyeit nagymértékben növelni lehetne.

A másik kutatást a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végzi, melynek fő témája a szívinfarktust okozó nagy kockázatú koszorúér plakkok és azok kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata. A Lendület kutatócsoport tagjaként a világviszonylatban is egyedülálló ikervizsgálatban is részt vesz, amelyben a koszorúerek geometriájánák és a plakkok szerkezetének öröklődését vizsgálja. A kérdés, melyre keresi a választ: genetikailag meghatározott-e a hajlam az infarktusra, vagy azt környezeti hatások alakítják. Mindennek azért van jelentősége, mert Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedés a vezető halálok, ráadásul háromszorosa az EU-s átlagnak. A kutatás eredményei lehetővé tehetik a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál hatékony megelőzését. Mindkét területen végzett kutatásban közös, hogy modern képalkotó (MR és CT) módszereket alkalmaz.

A Kuffler díjat a világhírű agykutató, Somogyi Péter, az Oxfordi Egyetem neurobiológia professzora alapította 2012-ben, amikor a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díját, a Semmelweis Budapest Award kitüntetést átvette. https://semmelweis.hu/hirek/2012/11/23/dr-somogyi-peter-kapta-iden-a-semmelweis-budapest-awardot/  A díjjal járó tízezer eurót Stephen W. Kuffler születésének centenáriuma alkalmából egy róla elnevezett alapítvány létrehozására ajánlotta fel. Célja mindezzel a jövő kutatóinak, kivételes tehetségű fiataloknak a támogatása.

RS14231_KA-20140324-IMG_3112-kuffler-osztondij-atado-mta-scr

A nyertesek névsora megtalálható az alapítvány honlapján: www.kuffler.org
Batki Júlia, vegyész MSc hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Gógl Gergő Zsolt, vegyész MSc hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kolossváry Márton, orvostanhallgató, Semmelweis Egyetem, ÁOK
Nyerges Ákos, biológus MSc hallgató, Szegedi Tudományegyetem
Oláh Viktor János, Orvosi Biotechnológia MSc hallgató, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Varga Torda, biológus MSc hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem