A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában – a fejlődési rendellenességek korai felismerésében – új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék – tájékoztat Dr. Rigó János professzor, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni.

RS7279_20120827-IMG_3628-scr
illusztráció

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár. Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Az új készülék alkalmas valós 3 dimenziójú kép megjelenítésére 3 dimenziós TV-képernyő segítségével. Az eddigi 3 dimenziós ultrahang készülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az 5 dimenziós ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagyképernyős 3 dimenziós képben láthatják magzatukat.

A gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhető.

Dr. Rigó János az I. Sz. Szülészeti és N?gyógyászati Klinika igazgatója
Dr. Rigó János

A készülék párizsi bemutatása után két hónappal most Magyarországon is debütál. Elsőként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján mutatják be a készüléket egy ultrahang szimpózium keretében 2014. január 27-én, 15 órakor.

A gép egyik fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászatban van, de számtalan más területen is használható, mint például pajzsmirigy, prosztata, vagy májrák korai diagnosztizálásában.

Dr. Rigó János professzor reményei szerint a készülék segítségével a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján is lehetőség lesz a közeljövőben rövidebb idő alatt, több összetettebb vizsgálat elvégzésére a hatékonyabb gyógyítás érdekében.

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem