Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek. Míg az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek és cseréjükkor a beteget műteni kell, ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. Ez az új generációs pacemaker emellett egy új, a szívizmot erősítő elektromos ingerlést alkalmaz.

RS10450_KA-20140120-IMG_4356-indukcioval-toltheto-pacemaker-scrA műtétet egy 57 éves szívelégtelenségben szenvedő férfin végezték el. A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége mindennapi tevékenységében már jelentősen korlátozta. A műtét, melyet dr. Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett, jól sikerült. A férfit 5 nap múlva, javuló állapotban hazaengedték.

A műtét kapcsán egy jobb pitvari és két jobb kamrai elektródát ültettek be a beteg szívébe, és egy gyufásdoboz nagyságú feltölthető pacemakert a mellkas bőre alá. Mivel a pacemaker új elven működik – nagy energiájú impulzus-sorozatot ad le a szívciklushoz időzítve -, a hagyományos telepek nem bírnák elegendő energiával ellátni a feladatot. Ezért a készülék a beteg bőrén keresztül indukciós módszerrel tölthető fel. A töltő használata egyszerű, betegbarát, egyetlen gombbal aktiválható. A készüléket 2 hetente, 30 percen keresztül kell tölteni, melyet a beteg bárhol megtehet, így ez a pacemaker elemkimerülés miatt soha nem szorul cserére. A hagyományos pacemakeres betegeket, ha az elemek lemerülnek, újra és újra meg kell műteni (átlagosan 8-10 évente). Ennél az új fejlesztésű, feltölthető készüléknél ez elkerülhető.

RS10453_KA-20140120-IMG_4349-indukcioval-toltheto-pacemaker-scr
dr. Zima Endre

Az új generációs pacemakert (Cardiac Contractility Modulator) a világon eddig csak 6 országban (Németországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és Csehországban) alkalmazták a szívelégtelenség kezelésében. Lényege, hogy új módszerrel dolgozik: erősíti a szív izomzatát, vagyis olyan impulzusokat ad le, melyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek maximális oxigén-felvétele és terhelhetősége nő, életminőségük jelentősen javul. Erre immár a magyar betegeknek is lehetőségük lesz. A készülék elterjedése jelentős előrelépést jelenthet hazánkban is a nagyszámú szívelégtelen beteg terápiájában, csökkentheti a végállapotú szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja.

Magyarországon jelenleg körülbelül 35 ezer pacemakeres beteg van. A hagyományos készülékeket döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használják. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az úgynevezett nem gyógyszeres terápiák legnagyobb regionális központja, évente 1800 szívritmust szabályozó eszközt (pacemakert) ültetnek be. A pacemaker technológia ugrásszerűen fejlődött az utóbbi években. A Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, mint Kiválósági Központ számos, új beültethető eszköz Magyarországi bevezetésében vállalt úttörő szerepet, és több alkalommal vett részt új gyógyító eljárások kifejlesztésében is.

Interjú készíthető dr. Merkely Béla professzorral és a beteggel 2014. január 23-án, 10-12 óra között a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív –és Érgyógyászati Klinikáján.

Fotó: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila (átvételnél kérjük megjeleníteni a forrást)

Galéria

5kép