Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. augusztus 18.
536180 Összes oltás

20110921-vese_transzplantacio-IMG_4461-webJOUgrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás óta eltelt három hónapban, mindez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.

Július 1. és október 1. között összesen ötven veseátültetést végeztek, amely a szokásos duplája. 2011 és 2012 ugyanezen időszakában 25, illetve 26 veseátültetés történt. Ha éves szinten sikerül megtartani ezt a dinamikus növekedést, akkor a vesetranszplantációk száma elérheti a 200-at, amire még sosem volt példa Magyarországon. A számokból jól látszik az is, hogy a tavalyi cadaver (az élődonoros átültetés „ellentéte”, agyhalottból származó szervek esetén használatos kifejezés) vesetranszplantációk számát idén már októberre sikerül meghaladni. Az élődonoros veseátültetések tekintetében pedig már 2011-ben elérte Magyarország a 18 százalékos európai átlagot, a Semmelweis Egyetem pedig két százalékkal meg is haladta ezt.

Dr. Langer Róbert
Dr. Langer Róbert

2011-ben 13 szívtranszplantáció történt a Semmelweis Egyetemen, míg idén arra számítanak, hogy ez a szám eléri a negyvenet. Mostanáig összesen 30 átültetés történt, tavaly egész évben volt összesen ennyi beavatkozás. Emellett harminc műszívbeültetés is történt, öt esetben végleges keringéstámogató eszközt kapott a beteg.

Májátültetésből a jelenlegi helyzet szerint reális az évi hatvan elérése. A hasnyálmirigy transzplantáció terén szintén növekedés észlelhető, eddig átlagosan évi 2-4 ilyen beavatkozás történt, most csak októberig hét volt.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

Interjú lehetőség:

Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatója, titkársági szám: 20/666-3042

Transzplantált, otthonában lévő beteg, aki 20 évet várt vesére – előzetes egyeztetés szükséges:

30/269-6302

További információ: https://semmelweis.hu/hirek/2013/10/01/szervatultetesek-a-semmelweis-egyetemen-megerkeztunk-europaba/