Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás óta eltelt három hónapban – erről számolt be dr. Langer Róbert, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója a Transzplantációs Centrum nyilvános ülésén, melyen a szervátültetésben érintett szakmák képviselői mellett részt vett az egyetem vezetősége is.

20131001-IMG_4061-transzplant-tajekoztato-webDr. Langer Róbert emlékeztetett arra, hogy az egyetemen végzik a hazai szervátültetések kétharmadát, a Transzplantációs Centrum pedig azért alakult, hogy egységet tudjon demonstrálni az egyetem ezen a területen, hiszen interdiszciplináris szakmáról van. Az adatokat ismertetve dr. Langer Róbert elmondta: a csatlakozás óta eltelt negyedévben, vagyis július 1. és október 1. között, összesen ötven veseátültetést végeztek, amely a szokásos duplája. 2011 és 2012 ugyanezen időszakában 25, illetve 26 veseátültetés történt. Ha éves szinten sikerül megtartani ezt a dinamikus növekedést, akkor a vesetranszplantációk száma elérheti a 200-at, amire még sosem volt példa. A számokból jól látszik az is, hogy a tavalyi cadaver vesetranszplantációk számát idén már októberre sikerül meghaladni. Az élődonoros veseátültetések tekintetében pedig már 2011-ben elérte Magyarország a 18 százalékos európai átlag, a Semmelweis Egyetem pedig két százalékkal meg is haladta ezt.

A transzplantációs tevékenység minőségét jól jelzi az ún. „multi organ”, vagyis az olyan donorok aránya, akikből a vesén kívül más szervet is el tudtak távolítani. Ez a szám 2011-ig 45 százalékon stagnált, 2012-ben, vagyis az átmeneti Eurotransplant tagság alatt 52 százalékra emelkedett, míg a végleges csatlakozást követő hónapokban elérte a 75 százalékot. „Megérkeztünk Európába” – fogalmazott dr. Langer Róbert, utalva arra, hogy ezzel elértük az Eurotransplant országokra jellemző átlagot.

20131001-IMG_4022-transzplant-tajekoztato-webAz igazgató kitért arra is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

Májátültetésből a jelenlegi helyzet szerint reális az évi hatvan elérése. A hasnyálmirigy transzplantáció terén szintén növekedés észlelhető, eddig átlagosan évi 2-4 ilyen beavatkozás történt, most csak októberig hét volt.

Dr. Langer Róbert hangsúlyozta: csak összefogással lehet eredményeket elérni, az Eurotransplanthoz való csatlakozáshoz is szükség volt arra, hogy a szakma egységes álláspontra jusson, de az egyetem belüli összefogás is rendkívül fontos. Mint emlékeztetett, a megnövekedett transzplantációs szám miatt nyáron arra is volt példa, hogy a szomszédos klinika műtőjében dolgozhattak a transzplantációs szakemberek.

20131001-IMG_4035-transzplant-tajekoztato-webDr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója beszámolójában elmondta: 2011-ben 13 szívtranszplantáció történt a klinikán, míg idén arra számítanak, hogy ez a szám eléri a negyvenet. Mostanáig összesen 30 átültetés történt, tavaly egész évben volt összesen ennyi beavatkozás. Emellett harminc műszívbeültetés is történt, öt esetben végleges keringéstámogató eszközt kapott a beteg. „Ezekkel a számokkal elértük az európai átlagot, a Városmajori Klinika pedig világviszonylatban is a 25 legtöbbet transzplantáló klinika között van” – mondta dr. Merkely Béla.

A klinika több fejlesztést is végrehajtott az utóbbi időszakban, hogy megfeleljen a kor követelményeinek. Dr. Merkely Béla a műszív-programon kívül kiemelte a nyolcágyas transzplantációs intenzív osztály létrehozását.

20131001-IMG_4049-transzplant-tajekoztato-webDr. Gál János általános rektorhelyettes az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) igazgatójaként szólalt fel az ülésen a tüdőtranszplantáció helyzetével összefüggésben. Mint hangsúlyozta: a tüdőtranszplantáció hazahozatala szakmapolitikai döntés kérdése, ugyanakkor szakmai felkészültség szempontjából a Semmelweis Egyetem készen áll erre a feladatra, amennyiben felkérést kap rá. Az ehhez szükséges, három érintett intézmény (a műtéteket jelenleg végző bécsi egyetemi klinika, az Országos Onkológiai Intézet és a SE) közötti együttműködés és jó kapcsolat adott. Emellett kulcsfontosságú, hogy létrejött a Mellkassebészeti Tanszék, melynek vezetője dr. Lang György lesz, aki Bécsben jelenleg is részt vesz a magyar betegek tüdőtranszplantációjában. Az igen fontos utógondozást a Pulmonológiai Klinika végzi.

Az AITK-án öt olyan szakember dolgozik, akinek komoly tapasztalata van tüdőtranszplantáció közbeni anesztéziában – mondta dr. Gál János, hozzátéve, hogy ő maga öt évig dolgozott a londoni szív-mellkassebészeti központban, ahol 60 tüdőtranszplantáció anesztéziáját vezette.

20131001-IMG_4067-transzplant-tajekoztato-webDr. Szél Ágoston rektor megköszönve a beszámolókat úgy fogalmazott: bízik abban, hogy ez a mostani esemény hagyományteremtő lesz, és más klinikák is tartanak hasonló helyzetértékeléseket, melyre meghívnak oktatókat, kutatókat és klinikusokat. A rektor hozzátette: az egyetem vezetése segíti a Transzplantációs Centrum annak érdekében tett törekvéseit, hogy még tovább javíthatók legyenek az eredmények.

Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes kérdésére a lakossági tájékoztatás fontosságáról beszélt. Egy felmérés szerint az emberek 46 százaléka ismeri a feltételezett beleegyezés elvét – vagyis azt, hogy a magyar jogszabályok szerint aki életében nem tiltakozott ellene, annak szerveit halála után felhasználhatják, több mint 70 százalék pedig úgy nyilatkozott, támogatná, hogy halála esetén felhasználják szerveit. A gyakorlat azonban ennél kicsit rosszabb arányokat mutat, emellett egy Európai Bizottság által készített felmérésből kiderült az is, hogy csak az emberek 27-29 százaléka beszél otthon, családtagjaival erről a kérdésről.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.