A 2013/14-es tanévben a Semmelweis Egyetem hat karán több mint 3200 hallgató kezdi el tanulmányait, a magyar nyelvű, államilag finanszírozott képzésekre csaknem 2400-an nyertek felvételt. A karoktól kapott előzetes adatok szerint várhatóan majdnem hétszáz új külföldi hallgatója lesz az egyetemnek. A tanévnyitó díszvendége volt Dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a Budapest Congress & World Trade Centerben, ahol a jelenlévő hallgatók fogadalmat tettek három nyelven.

20130901-IMG_4929-évnyitó-webHitet és eltökéltséget kért Dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Egyetem új, elsőéves hallgatóitól a 244. tanév ünnepélyes megnyitóján. A rektor beszédében kiemelte: az egyetem feladata elsősorban az oktatás, így minden más tevékenység – így például a betegellátás és a kutatás – fontos célja, hogy a hallgatók ismereteinek bővítését is szolgálja. Kitért arra is, hogy az angol és német nyelven folyó képzések hatalmas erkölcsi és anyagi tőkét jelentenek az egyetemnek, mint elmondta, a német nyelvű program idén harminc éves, míg az angol lassan negyed évszázados. A rektor emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a 2013-16 közötti időszakra is elnyerte a kutatóegyetem címet. Kijelentette, hogy a felsőoktatásba, a kutatásba és az innovációba egyre többet kell invesztálni, hiszen az ország fejlődését, előrejutását, szellemi potenciálját határozza meg – emelte ki a rektor, aki Oláh György Nobel-díjas kutatót idézte: „A jövőbe be kell fektetni, és a legjobb befektetés, amit egy ország csinál, az a fiatalság nevelése”.

20130901-IMG_4818-évnyitóA tanévnyitón az egyetem díszvendégeként résztvevő Dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár azt kívánta az elsőéveseknek, hogy a világ jobbításán munkálkodjanak, jót és jól tegyenek. Jó munkát pedig, ahogy azt Csíkszentmihályi Mihály világhírű pszichológus leírta, akkor végez valaki, ha közben jól érzi magát, örömöt érez. Dr. Klinghammer István kitért arra is, hogy az értékek napjainkra jellemző válsága lassan már az egész társadalmat érinti. Az értékek tiszteletére nevelni a család, az iskola, az oktató intézmények, így például az egyetemek, valamint a vallásos közösségek, az egyházak a legalkalmasabbak. Az értékek teremtésére pedig a kultúra, azaz a tudomány és a művészet hivatott – mutatott rá az államtitkár.

Képgaléria:
https://semmelweis.hu/mediasarok/2013/09/01/evnyito-2013/