Világhírű agykutató, az Oxfordban dolgozó dr. Somogyi Péter neurobiológus kapja idén a Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését, a Semmelweis Budapest Awardot.

Somogyi Péter évtizedek óta a magasabb rendű idegfunkciók úttörő kutatója, a gondolkodást, az emlékezést, az agy információ feldolgozó képességét vizsgálja, iskolateremtő agykutató, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológia Intézetének igazgatója. Elsőként dolgozta ki az agykérgi sejthálózat leírásának módszerét, beleértve az idegsejtek különféle típusainak azonosítását, azok térbeli és időbeli együttműködését. Jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolatot vizsgálja. Az általa bevezetett módszerek világszerte széles körben elterjedtek.

Első magyarként a Royal Society of London tagja, és 2011-ben elsőként nyerte el az agykutatók Nobel-díjának tartott Brain Prize két magyar kutatóval – Buzsáki Györggyel és egykori tanítványával, Freund Tamással – közösen. Munkásságát számos nemzetközi díjjal ismerték el.

Fiatalkori felfedezése teremtette meg az alapját egy a skizofrénia gyógyítására alkalmas készítmény kifejlesztéséhez. Később egy receptortípus lokalizálásával tanítványával, Nusser Zoltán professzorral megállapították, hogyan hatnak arra bizonyos drogok, altatók vagy az alkohol. Ezzel a felfedezéssel több kóros folyamatot és gyógyszerhatást tudnak magyarázni. Ez a koncepcionális előrelépés óriási fejlesztési folyamatokat indított el. Munkásságának lényege az agy működési mechanizmusanak megértése, emberek millióit érintő neurológiai betegségek gyógyítását segítheti elő az epilepsziától a Parkinson-kóron át a szorongásig.

Idegtudományi kutatásait az akkori SOTE Kórbonctani Intézetében Benedeczky István keze alatt, később az Anatómiai Intézetében Szentágothai János munkacsoportjában folytatta. Büszke arra, hogy Szentágothai példáját követve több olyan tanítványa is volt, aki azóta világhírű neurobiológus. Rengeteget fáradozik azon, hogy a tehetséges magyar fiatal kutatók megfelelő külföldi továbbképzést kapjanak. Havonta jár haza, nyolcadik éve hirdeti meg ösztöndíj pályázatát magyar középiskolásoknak, amelynek nyertese nyári tanulmányúton vehet részt oxfordi intézetében.

Időpont: 2012. november 22. csütörtök 14:00
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Budapest Széchenyi István tér 9.
Interjú készítési lehetőség az esemény után (várhatóan 16:00)