„Legyen kölcsönös tisztelet és együttműködés oktatók és hallgatók között! Az oktatás és nevelés mellett folyjon egyetemükön kiemelkedő tudományos kutatás! Hassa át tevékenységünket maximális felelősség – és áldozatvállalás a ránk bízott életek iránt!” Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, a tanévnyitón elmondott beszédében ezekkel a gondolatokkal indította útjukra az elsőéveseket. Mint hangsúlyozta, bízik abban, hogy mindannyian Magyarországon állják majd meg a helyüket.
Idén több mint 3400 új hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem hat karán, tavalyhoz képest csaknem félezerrel nőtt a gólyák száma, akik közül várhatóan több mint 720 külföldi. Összességében elmondható, hogy maximális kapacitással indul a tanév, az osztatlan képzésekre lényegesen több hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

A Semmelweis Egyetem 243. tanévének ünnepélyes megnyitóját vasárnap, a hagyományoknak megfelelően a Budapest Congress & World Trade Centerben tartották. A tanévnyitón részt vett Dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Beszédében kiemelte: a Semmelweis Egyetem hallgatóinak majdnem negyede külföldi, és ez a tény az egyetem színvonalának kézzel fogható elismerése. Az államtitkár kifejtette, hogy álláspontja szerint nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan, hogy egy ország adófizetői ezer számra képezzenek ki olyan fiatalokat, akiknek a diplomáján még meg sem száradt a tinta és máris élnek a szabadságukkal, s külföldön kamatoztatják a megszerzett tudásukat.

Hozzátette: akkor azonban az állam fedezi a tanulmányaik költségét, ha a végzés után itthon gyógyítják az embereket 10-12 éven át,  illetve átvállalja a jövőben a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét.

Az ünnepélyes eskütétel után Dr. Szél Ágoston rektor kitüntetéseket adott át. Kiváló Oktató kitüntetést nyolcan kaptak, Pro Universitate díjakkal pedig azokat jutalmazták, akik több éves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához. Ezen kívül kihirdették a köztársasági ösztöndíjat elnyert hallgatók névsorát.